Καστροπολιτεία Νάξου, ένα αληθινό «παραμύθι» ζωντανεύει στα μάτια σας


Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι μία από τις πιο ζωντανές και σημαντικές Μεσαιωνικές Καστροπολιτείες της Ελλάδας. Και σε αυτήν, δούκες, πριγκίπισσες, οικόσημα, σταυροφορίες, μάχες, μυστικά περάσματα και κρύπτες, όλα τους αποτέλεσαν ένα αληθινό «παραμύθι», που αισθάνεστε να ζωντανεύει μεμιάς, όταν επισκέπτεστε την Καστροπολιτεία της Νάξου.

Το Κάστρο της Νάξου κατασκευάστηκε το 1207 από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος μαζί με τους συντρόφους του κατέλαβε δεκαεφτά νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχτηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου τη Νάξο. Ο μεσαιωνικός οικισμός του κάστρου δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας αλλά και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών.

Περιμετρικά του κάστρου χτίστηκαν 12 μεγάλοι πύργοι, εκ των οποίων σήμερα σώζεται μόνο ο πύργος του Γλέζου. Καθώς ο επισκέπτης περάσει την Τρανή Πύλη του κάστρου δίπλα στον πύργο της Απεραθίτισσας, αντικρίζει τα αρχοντικά σπίτια, που χρονολογούνται στον 14ο και 15ο αι., ενώ τα περισσότερα έχουν Οικόσημα καθολικών ευγενών.

Τα αρχοντικά εξακολουθούν να συντηρούνται από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να μην καταστραφούν στο πέρασμα των χρόνων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ