Σεισμοί στον Κορινθιακό: Γιατί ανησυχεί για τη σεισμική δραστηριότητα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος


Σεισμοί: Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από προχθές (24/9) στις 12:14 και συνεχίστηκε μέχρι χθες στις 12:18

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στον Κορινθιακό Κόλπο, με τους ειδικούς να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε ένας ακόμη σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με τον πιο ισχυρό προς το παρόν να είναι στα 3,8 ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 13 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά από το Ξυλόκαστρο και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,4 χλμ.

Σεισμοί: 39 δονήσεις στον Κορινθιακό

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από προχθές (24/9) στις 12:14 και συνεχίστηκε μέχρι χθες στις 12:18. Στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν συνολικά 39 σεισμικές δονήσεις. Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός που σημειώθηκε ήταν στα 3,8 ρίχτερ και ο μικρότερος 1,0 ρίχτερ. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα στον Κορινθιακό και τις προηγούμενες μέρες.

Ερωτηθείς για το αν το φαινόμενο εμπνέει ανησυχία, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι, πρώτον, έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα η οποία επιμένει εδώ και πολλές ημέρες στην ίδια περιοχή. Δεύτερον, βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των μεγεθών, μέχρι προχθές το μεγαλύτερο μέγεθος που είχε σημειωθεί ήταν 3,4 Ρίχτερ. Προχθές τη νύχτα έκανε και άλλο σεισμό 3,4 και μετά έφτασε μέχρι τα 3,8 Ρίχτερ», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «όταν, λοιπόν, έχουν μια σεισμική δραστηριότητα η οποία επιμένει επί μέρες σε ένα συγκεκριμένο σημείο και βλέπουμε και τα μεγέθη σταδιακά να μεγαλώνουν, τότε το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται. Δεν λέω ότι θα γίνει 100% ισχυρότερος σεισμός, αυξάνεται όμως το επίπεδο του κινδύνου. Έτσι σκεφτόμαστε στη σύγχρονη Σεισμολογία».

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή «πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο για τουλάχιστον μία βδομάδα από τώρα».

Κορινθιακός Κόλπος: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Να σημειωθεί πως σχεδόν 30 σεισμοί σημειώθηκαν στον Κορινθιακό Κόλπο από το βράδυ της Κυριακής, με τους σεισμολόγους να χτυπούν το καμπανάκι για συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Σήμερα, το πρωί στις 09:50 σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός 3,5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο. Από χθες σημειώθηκαν δεκάδες, με την πιο ισχυρή δόνηση να είναι 3,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 13 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά από το Ξυλόκαστρο και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,4 χλμ.

Είχαν προηγηθεί στον ίδιο εστιακό χώρο σεισμοί με μεγέθη: 2.7, 1.6, 1.5, 1.6, 1.9, 1.4, 1.9, 2.2, 1.4, 3.8, 1.3, 1.7, 3.4, 1.0, 1.

Μάλιστα, στις 12 το μεσημέρι καταγράφηκαν άλλοι 4 μικροσεισμοί μεγέθους: 1.3, 2.1, 1.4, 1.5

Κορινθιακός κόλπος: Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Κορινθιακός κόλπος: «Δεν υπάρχει ανησυχία» λένε οι σεισμολόγοι

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε: «Παρακολουθούμε τους σεισμούς που γίνονται στον Κορινθιακό το τελευταίο διάστημα. Με μηχανήματα που έχουμε στην περιοχή του παρακολουθούμε τις μετασεισμικές ακολουθίες.  Έναν σεισμό δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες, έχουν δοθεί εντολές στην Πολιτική Προστασία, είναι μικρά και αμελητέα τα μεγέθη, δεν δημιουργούν προβλήματα αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Παράλληλα ο Μανώλης Σκορδίλης δήλωσε πως  δεν υπάρχει νόημα να χαρακτηρίζεται ύποπτη κάθε σεισμική δόνηση που σημειώνεται.

Κορινθιακός κόλπος- σεισμοί: Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Ανάλυση για τους σεισμούς που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ξυλόκαστρου στον Κορινθιακό κόλπο δημοσίευσε στο Facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης κάνει λόγο για «μικροσεισμική ακολουθία» με μέγιστο σεισμό τα 3,4 Ρίχτερ. «Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα» προσθέτει ο σεισμολόγος.

Παράλληλα σημειώνει ότι «το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή μα το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένων και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής».

Όπως υπενθυμίζει ο Άκης Τσελέντης «είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα…»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ