Ξύδι – Απολυμαίνει αποτελεσματικά; – Ο απόλυτος οδηγός


Ξύδι – Απολυμαίνει αποτελεσματικά; Έχει αντικαταστήσει πολλά γνωστά απορρυπαντικά κα κυρίως τη χλωρίνη που δεν παύει να είναι ένα ισχυρό χημικό προϊόν

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για χρήση χλωρίνης σε πλύσιμο πιάτων ακόμα και καθαρισμό τροφίμων προς κατανάλωση όπως πχ φρούτα. Καταστροφικές οι συνέπειες του χλωρίου στον οργανισμό.

Στον οδηγό μας θα δείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για καθαριότητα με ξύδι.

Η απολύμανση με ξύδι τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει την προτίμηση από πολλούς που ψάχνουν ένα απόλυτα φυσικό απολυμαντικό – καθαριστικό.

Ωστόσο το ξύδι ως απολυμαντικό, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο. Επιπλέον το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των οσμών και στην απομάκρυνση της βρωμιάς. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί και με άλλα συστατικά.

Η απολύμανση με ξύδι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα σκληρά χημικά του εμπορίου, αλλά έχει μερικά μειονεκτήματα, ειδικά όταν πρόκειται για τις αντιικές του ικανότητες.

Εάν είστε λάτρης των πιο οικολογικών πρακτικών και θέλετε να μάθετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το ξύδι, μπορούμε να ρίξουμε λίγο φως στο θέμα σε αυτό το άρθρο.

Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που βασίζεται στην επιστήμη, το Ίδρυμα David Suzuki, το οικιακό λευκό ξύδι ως απολυμαντικό είναι περίπου 80% αποτελεσματικό στην εξόντωση μικροβίων.

Το δραστικό συστατικό στο ξύδι είναι το οξικό οξύ. Η συγκέντρωση του είναι περίπου 5% οξικό οξύ σε σχέση με νερό. Είναι πιο αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων, καθώς το οξύ διασχίζει το κυτταρικό τους τοίχωμα και τα καταστρέφει.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ενάντια σε πολλά παθογόνα σε σχέση με άλλα εμπορικά προϊόντα που περιέχουν συστατικά που σκοτώνουν τα μικρόβια, όπως η χλωρίνη και άλλα μικροβιοκτόνα.

Έτσι, παρόλο που το ξύδι μπορεί να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον καθαριστικό και αποσμητικό, όταν χρειάζεστε πραγματική απολυμαντική δύναμη, πιθανότατα δεν πρέπει να επιλέξετε το ξύδι ως την πρώτη γραμμή άμυνας σας ενάντια στα μικρόβια.

Ξύδι – Απολυμαίνει αποτελεσματικά; – Ο απόλυτος οδηγός

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕ ΞΥΔΙ: Είναι αποτελεσματικό για τον COVID-19;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ή μελέτες που να δείχνουν ότι η απολύμανση με ξύδι σκοτώνει έναν ιό όπως ο COVID-19.

ΞΥΔΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ: Που να μην το χρησιμοποιήσω;

Η οξύτητά του ξυδιού μπορεί να βλάψει επιφάνειες από κερωμένο ξύλο, γρανίτη, μάρμαρο, αλουμίνιο και χυτοσίδηρο.

ΞΥΔΙ ΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ: Σκοτώνει κάποια βακτήρια αποδεδειγμένα;

Το ξύδι ως απολυμαντικό έχει περιορισμένες χρήσεις καθώς μπορεί να εξαλείψει το πολύ το 80% των μικροβίων. Μπορεί να σκοτώσει ή να μειώσει συγκεκριμένους τύπους παθογόνων, όπως η Σαλμονέλα, ο E. Coli και η Λιστερίωση.

Γιατί έχει απολυμαντικές ιδιότητες το ξύδι;

Το ξύδι περιέχει κατά μέσο όρο 4-8% Οξικό οξύ, ένα στοιχείο που επί της ουσίας δίνει στο ξύδι την ξινή του γεύση και την αντιμικροβιακή του δράση.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το ξύδι για απολύμανση μιας περιοχής που έχει σημαντική μικροβιολογική επιβάρυνση είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα εξαλείψετε όλα τα μικρόβια. Εμείς ωστόσο παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε το πιο ισχυρό μείγμα ξυδιού για απολύμανση και κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Πως φτιάχνω απολυμαντικό σπρέι για απολύμανση με ξύδι;

Γεμίστε ένα μπουκάλι σπρέι με 250ml ξύδι (λευκό κατά προτίμηση), 250ml νερό και 8ml αιθέρια έλαια από δέντρο τσαγιού (Tea Tree).

Πως να χρησιμοποιήσετε το σπρέι ξυδιού σωστά;

Φορέστε τα γάντια σας και προστατευτικά γυαλιά ή κλείστε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια του ψεκασμού για να προστατέψτε τα μάτια σας. Ψεκάστε στην μολυσμένη επιφάνεια και αφήστε το μείγμα να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το καθαρίσετε.

Γιατί να προσθέσετε έλαιο από δέντρο τσαγιού;

Το έλαιο από δέντρο τσαγιού εκτός ότι θα αρωματίσει το μείγμα σας σύμφωνα με έρευνες είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση ορισμένων τύπων βακτηρίων, ιών και μυκήτων.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Πως θα ανεβάσετε την αποτελεσματικότητα στο 99,9%;

Για να ανεβάσετε την αποτελεσματικότητα της απολύμανσης κατακόρυφα, αφού ψεκάσετε την επιφάνεια να το αφήσετε να καθίσει για περίπου 20-30 λεπτά και στη συνέχεια να το σκουπίσετε με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα. Έπειτα περάστε το σημείο με μια σκούπα ατμού που όπως έχει αποδειχτεί σκοτώνει το 99.9% των μικροβίων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ