Ξεριζωμός των Αρμενίων του Καραμπάχ – Αφήνουν τα πάντα πίσω τους φοβούμενοι για τη ζωή τους


Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πέρασαν στην Αρμενία.

65.036 άνθρωποι πέρασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έως τις 08:00 το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου.

Είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεριζωθούν και οι υπόλοιποι (ο αρμενικός πληθυσμός ήταν 120.000 άτομα), αφού παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, η απειλή βίας σκιάζει τον αρμενικό θύλακα.

Με μία ιστορική απόφαση η αποσχισθείσα κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε τη διάλυση της αυτόνομης δημοκρατίας, έπειτα από τριάντα χρόνια αγώνα για ανεξαρτησία.

Εν μέσω της μαζικής εξόδου των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ η τοπική τους ηγεσία ανακοινώνει τη διάλυση της αυτόνομης αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Αρτσάκ», όλοι οι θεσμοί της οποίας θα πάψουν να υφίστανται μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2024. Παρουσιάστρια της αρμενικής τηλεόρασης διαβάζει με δάκρυα στα μάτια το σχετικό διάταγμα με το οποίο επισφραγίζεται η πλήρης συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν.

Αφήνοντας τα πάντα πίσω τους, οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη φτάσει στην Αρμενία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν δηλώνει ότι μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα έχουν φύγει όλοι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση. «Η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της πολιτικής της εθνοκάθαρσης που ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται. Η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τις ερχόμενες ημέρες δε θα έχει μείνει Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Μπακού καλεί τους Αρμένιους να παραμείνουν στην περιοχή υποσχόμενο ειρηνική ενσωμάτωση στο Αζερμπαϊτζάν. Όμως οι μνήμες της μακράς αιματηρής ιστορίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είναι ακόμη νωπές.

Την ώρα που ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ επισκέπτεται το Ναγκόρνο-Καραμποάχ για πρώτη φορά μετά τη νικητήρια στρατιωτική επιχείρηση, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο με τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά την απόπειρά του να περάσει στην Αρμενία. Ο τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Ρούμπεν Βαρντανιάν κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και παράνομη είσοδο στο Αζερμπαϊτζάν και έχει προφυλακιστεί για 4 μήνες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ