Μαλί: Αυτονομιστές αντάρτες λένε πως κατάφεραν βαριές απώλειες στον στρατό


Αυτονομιστικό αντάρτικο στο οποίο κυριαρχούν οι Τουαρέγκ ανέφερε χθες Σάββατο πως σκότωσε δεκάδες μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί κατά τη διάρκεια επίθεσης την Πέμπτη σε στρατόπεδο στη Ντιουρά, στην περιφέρεια Μοπτί (κεντρικά).

Οι αντάρτες υποστήριξαν πως καταμέτρησαν 98 πτώματα στρατιωτικών σε πρώτη ανακοίνωσή τους. Κατόπιν, έκαναν λόγο για 81 νεκρούς στρατιωτικούς σε δεύτερη, που υπέγραψε το Διαρκές Στρατηγικό Πλαίσιο, δομή με βασικό στοιχείο τον Συντονισμό Κινημάτων του Αζαουάντ (ΣΚΑ), συμμαχία με κυρίαρχους τους Τουαρέγκ.

Οι ανακοινώσεις των ανταρτών, όπως άλλωστε όλων των πρωταγωνιστών των εχθροπραξιών στο Μαλί, είναι δύσκολο να επαληθευτούν, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Η πρόσβαση σε ανεξάρτητες πηγές εν μέσω εχθροπραξιών και με φόντο το στρατιωτικό καθεστώς είναι περίπλοκη υπόθεση.

Ο στρατός του Μαλί περιορίστηκε ως τώρα να ανακοινώσει πως έγινε επίθεση εναντίον βάσης του την Πέμπτη, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, παρά το ότι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται στοιχεία και φωτογραφίες για τα γεγονότα στη Ντιουρά.

Το βόρειο Μαλί έχει μετατραπεί από τα τέλη Αυγούστου σε θέατρο αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών από μέρους του ΣΚΑ και εντατικοποίησης των επιθέσεων τζιχαντιστών εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί.

Η Ντιουρά είναι η νοτιότερη περιοχή όπου έδρασε ο ΣΚΑ αφού ξαναπήρε τα όπλα.

Η αναζωπύρωση της βίας συμπίπτει με την εξελισσόμενη αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, την οποία έσπρωξε προς την έξοδο η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020.

Η βία συνεχίζεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και οι τζιχαντιστές επεκτείνονται προς βορρά και προς ανατολάς.

Οι αυτονομιστές αντάρτες ανέφεραν πως οι δικές τους απώλειες ήταν πέντε ή επτά στη μια και στην άλλη ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν. Τόνισαν ακόμη και δεκάδες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν και πέντε αιχμαλωτίστηκαν, πως κατέλαβαν τον «πλήρη έλεγχο» της βάσης και ότι έπεσαν στα χέρια τους μεγάλες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και άλλου υλικού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων.

Η στρατιωτική χούντα δεν παύει να επαναλαμβάνει πως βασικός σκοπός της είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας σε όλη την επικράτεια και ότι αντιστρέφει την τάση όσον αφορά την ασφάλεια. Ειδικοί αντίθετα βλέπουν ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, που παραμένει βυθισμένη σε κρίση από το 2012.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ