Market Pass: Ολοκληρώνονται οι πληρωμές – Ποιοι δεν θα δουν χρήματα ούτε τη Δευτέρα


Market Pass: Πότε θα δουν χρήματα όσοι έχουν καταθέσει αίτηση μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ή θα καταθέσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Οκτωβρίου

Πληρωμές ύψους 277 εκατ. ευρώ για 2,61 εκατ. πολίτες που δικαιούνται το Market Pass έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή (29/9). Μέχρι τη Δεύτερα (2/10), ο πρώτος κύκλος πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί, όμως, θα υπάρξουν δικαιούχοι που δεν θα δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους.

Αυτό θα συμβεί γιατί η αίτηση που έχουν καταθέσει, είτε με τη γνωστή διαδικασία έως τις 25 Σεπτεμβρίου αν είναι νέοι δικαιούχους, είτε αυτόματα από το σύστημα για τους παλιούς, θα παραμένει ακόμα υπό επεξεργασία. Η ΑΑΔΕ προχωρά στη διασταύρωση στοιχείων με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις. Αν η φορολογική δήλωση δεν έχει εκκαθαριστεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δεν προχωράει και η διαδικασία πληρωμής για το Market Pass.

Όσοι, τώρα, έχουν καταθέσει αίτηση μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ή θα καταθέσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Οκτωβρίου, θα δουν χρήματα έως τις 5 Νοεμβρίου στους λογαριασμούς τους.

Θυμίζουμε ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά σε όλους όσοι είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες ή υπέβαλαν νέα αίτηση έως τις 25 Σεπτεμβρίου, για να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή να μεταβάλουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Για το τρίμηνο που θα εξοφληθεί (Αύγουστος- Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) τα ποσά διαμορφώνονται σε 66 έως 300 ευρώ.

Όσοι επιλέγουν την πίστωση στον λογαριασμό τραπέζης λαμβάνουν το 80% των προβλεπόμενων ποσών, δηλαδή εν προκειμένω από 53 ευρώ μέχρι και 240 ευρώ για το τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα:

  • 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Τα προαναφερόμενα ποσά εάν επιλεγεί η καταβολή του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό μειώνονται κατά 20%.

Το δεύτερο «κύμα» πληρωμών

Θα ακολουθήσει και ένα «δεύτερο» κύμα πληρωμών για όσους υποβάλουν αιτήσεις μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023 και δεδομένου ότι οι φορολογικές τους δηλώσεις θα εκκαθαριστούν μετά τις 25 τρέχοντος: Η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων θα εξοφληθεί στις 5 Νοεμβρίου 2023.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η καταβολή του market pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς (δηλαδή και για τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο) στη Θεσσαλία και τις υπόλοιπες πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, αλλά και για τον Έβρο και μάλιστα το ποσό στις εν λόγω περιοχές διπλασιάζεται: Έτσι, για τις πληγείσες περιοχές από 22 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό το οποίο αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, θα ανέλθει στα 44 ευρώ το μήνα και θα αυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Επιλέξιμα είναι τα νοικοκυριά που το λαμβάνουν και σήμερα (με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια) σε ολόκληρη τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και Έβρου, καθώς και στις περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πλημμύρες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Ωφελούμενοι είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Στον ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Ποιοι μένουν «αυτόματα» εκτός της ενίσχυσης

Εξαιρούνται ευθύς εξαρχής από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως και την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2022.

Το επίδομα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα εφόσον η καταβολή του γίνει σε άυλη ψηφιακή κάρτα.

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι του προηγούμενου Market Pass για τους οποίους δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Το σύστημα θα εντοπίσει μέσω εσωτερικής αυτεπάγγελτης διαδικασίας και θα πιστώσει το ποσό στο μέσο που είχαν επιλέξει και παλιότερα (τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα).

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ