ΕΚΑΣ: Αυτοί οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι


Τι περιλαμβάνει η νέα υπουργική απόφαση που καθορίζει το ύψος της φετινής παροχής 

Τέλος το Έκτακτο Βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους από τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν κάποιες κατηγορίες δικαιούχων αλλά και μη δικαιούχων του ΕΚΑΣ, οι οποίοι σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφάλισεων, θα λάβουν ένα ελάχιστο ποσό, της τάξης των 12 ευρώ.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

α) σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως την ανωτέρω παροχή του ΕΚΑΣ, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2019 που έχει απωλεσθεί.

β) σε περιπτώσεις συζύγων-συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2019 που έχει απωλεσθεί

γ) απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν.4387/2016 στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ μέχρι την τελική κατάργησή του.

Σημειώνεται δε ότι το ποσό που αφορά στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης ΚΥΑ, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούνιος 2018.

Οι ειδικές προβλέψεις αφορούν σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% καθώς και περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η απόφαση για το 2019, όπως και για το 2018, ορίζει ότι χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, ισόποση με το απολεσθέν επίδομα.

Επίσης, επισημαίνεται ότι όσοι και φέτος χάνουν το ΕΚΑΣ, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Η πρόνοια ισχύει βέβαια, μόνο μέχρι και την πλήρη κατάργηση του επιδόματος που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Αναλυτικά, η υπουργική απόφαση καθορίζει ότι για το τρέχον έτος το ΕΚΑΣ καθορίζεται στα 12 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται σε όλους όσοι πληρούν τα ίδια κριτήρια – εισοδηματικά και λοιπά – που ίσχυαν και τον περασμένο χρόνο. Στην πράξη, εάν δεν έχουν αλλάξει τα εισοδήματα, οι δικαιούχοι λαμβάνουν μειωμένη παροχή από 35 σε 12 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία χορηγείται το ΕΚΑΣ, καθώς το εν λόγω επίδομα μειώνεται, όπως είναι γνωστό, σταδιακά από το 2016 και καταργείται από 1/1/2020.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ