Αμερικανική επιτροπή ενημερώνει την Τουρκία γιατί S-400 και F-35 δεν μπορούν να συνυπάρξουν


Ομάδα Αμερικανών τεχνικών πραγματοποίησε διήμερη ενημέρωση στην Τουρκία με θέμα τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά την παραλαβή των ρωσικών S-400 στην ασφάλεια των μαχητικών F-35.

 

Σύμφωνα με την «Hurriyet», η ενημέρωση έγινε στις 15-16 Ιανουαρίου 2019 και σχετίζεται με την προσπάθεια πώλησης στην Τουρκία του αμερικανικού Α/Α συστήματος Patriot. Οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Τουρκία τέσσερα Α/Α συστήματα Patriot έναντι δυνητικού κόστους $3,5 δις, με βάση την επίσημη ειδοποίηση της DSCA. Η προώθηση των Patriot έχει ως προϋπόθεση τη μη παραλαβή των S-400, κάτι που η Τουρκία έχει αποκλείσει.

 

Σε δηλώσεις του ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται την προμήθεια των Patriot, αλλά μπορεί να αγοράζει στρατιωτική τεχνολογία από οποιαδήποτε χώρα. Ο Καλίν τοποθετεί ως βασικά κριτήρια για την αγορά των συστημάτων το κόστος, τον χρόνο παράδοσης και τη μεταφορά τεχνολογίας. Αν τα κριτήρια καλυφθούν, οι Patriot θα αποκτηθούν. Αλλιώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

 

Οι ΗΠΑ προτρέπουν έντονα να ακυρωθεί το πρόγραμμα απόκτησης των S-400, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία στη μελέτη και την αντιμετώπιση του αμερικανικού μαχητικού. Η Τουρκία είναι μέλος του προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής του F-35, και οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να μην παραδώσουν το F-35 αν οι S-400 παραληφθούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ