Διαζύγιο: Σε ποιες ηλικίες επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά

Ένα διαζύγιο σίγουρα επηρεάζει ένα παιδί σε όποια ηλικία κι αν είναι. Υπάρχει όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, μια ηλικία στην οποία τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τον χωρισμό των γονιών τους. Ποια είναι αυτή;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν 6.245 παιδιά και νέους, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», εστιάζοντας στις -πιο συνηθισμένες- περιπτώσεις που ο πατέρας έφυγε από το σπίτι μετά το χωρισμό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «Social Science and Medicine».

Η επικεφαλής της έρευνας Έμλα Φιτζίμονς και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τα παιδιά επτά έως 14 ετών που βιώνουν τη διάλυση του γάμου των γονιών τους, έχουν 16% αύξηση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αύξηση 8% στις διαταραχές συμπεριφοράς, ιδίως τα αγόρια. Το εισοδηματικό και γενικότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, καθώς τόσο τα φτωχότερα όσο και τα πλουσιότερα παιδιά επτά έως 14 ετών εμφανίζουν ψυχικές επιπτώσεις μετά το χωρισμό των γονιών τους.

Αντίθετα, τα παιδιά τριών έως επτά ετών δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για τέτοια προβλήματα (άμεσα ή έως τα 14 τους) από ό,τι οι συνομήλικοί τους που ζουν κανονικά με τους δύο γονείς τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο χωρισμός της οικογένειας είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των εφήβων, όταν συμβαίνει αργά στην παιδική ηλικία, αλλά όχι όταν συμβαίνει νωρίς».

Η αναχώρηση του πατέρα από την οικογενειακή εστία μετά το χωρισμό, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, σύμφωνα με τη μελέτη, «δεν έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες και μόνο μικρές μεσοπρόθεσμες, αποκλειστικά μάλιστα στα κορίτσια. Από την άλλη, η αποχώρηση του πατέρα σε πιο προχωρημένη παιδική ηλικία σχετίζεται με μια αύξηση στην εσωτερίκευση των προβλημάτων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ