Γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της Καρδίτσας


Όταν επισκεφτείς την Καρδίτσα ή κάποια από τα παραδοσιακά χωριά της, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας πολύ καλά. Κρεατικά, πίτες και γλυκά του κουταλιού με σπιτικό γιαούρτι είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αγροτική ζωή.

Οι γεύσεις της Καρδίτσας μου είναι πολύ οικείες μιας και είναι ο τόπος καταγωγής του μπαμπά μου. Θυμάμαι από μικρό κοριτσάκι τη γιαγιά μου να ζυμώνει ψωμί, να φτιάχνει πίτες, τραχανά και χυλοπίτες. Από την άλλη, ο παππούς λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έφτιαχνε λουκάνικα.

Οι κάτοικοι στα χωριά της Καρδίτσας είναι αρκετά αυτόνομοι, καθώς η πρώτη ύλη βρίσκεται στο κήπο τους. Ντομάτες, αγγούρια, φασόλια, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια, μπάμιες, αγκινάρες είναι μόνο μερικά από τα λαχανικά που έχουν στο κήπο τους, ενώ από τα νοικοκυριά δεν λείπει το αλεύρι για να φτιάχνουν τις πεντανόστιμες πίτες τους. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν την παράδοση φτιάχνοντας μόνες τους τυρί, χυλοπίτες και τραχανά

Τα παραδοσιακά πιάτα της καρδιτσιώτικης γαστρονομίας:

Χορτόπιτα –από τις πιο νόστιμες πίτες με ποικιλία χόρτων από τον κήπο της κάθε νοικοκυράς, μπόλικα μυρωδικά και λίγη φέτα.
Μπατζίνα- η τεμπέλικη πίτα της Καρδίτσας μιας και δεν γίνεται με φύλλο που γίνεται με κολοκύθι, αλεύρι, φέτα, αυγό και λάδι.
Πλαστός- από τις πιο γνωστές πίτες της Θεσσαλίας που γίνεται με καλαμποκάλευρο και σερβίρεται με ξινόγαλα.
Λουκάνικα- πολύ γευστικά και λίγο πιο βαριά από άλλες πόλεις μιας και φτιάχνονται με πράσο.
Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες –φαγητό που φτιάχνεται για το τραπέζι της Κυριακής και σε ειδικές περιστάσεις.
Αρνάκι με πλιγούρι- από τα πιο παλιά φαγητά της Καρδίτσας. Οι νοικοκυρές συνδυάζουν με πολλά κρέατα το πλιγούρι.

Προβατίνα με μανέστρα ή πλιγούρι –το φαγητό που σερβίρεται στα πανηγύρια και στους γάμους. Οι γυναίκες το ετοιμάζουν, κυρίως, στα καζάνια που γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.
Τραχανάς –κάθε καλοκαίρι οι γυναίκες ετοιμάζουν τν τραχανά για ολόκληρη την χρονιά. Συνήθως τον τρώνε «λευκό» προσθέτοντας λίγο βούτυρο και πιο σπάνια κοκκινιστό.
Γαλατόπιτα –η καρδιτσιώτικη εκδοχή του γαλακτομπούρεκου (έχω σε άρθρο γράψει την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς μου).

Ριζόπιτα –ακόμα μια γλυκιά πίτα με ρύζι, ζάχαρη και λάδι- και κολοκυθόπιτα.
Μαρμελάδα κυδώνι –στα χωριά της πεδιάδας υπάρχουν πολλά κυδώνια τα οποία τα φτιάχνουν είτε μαρμελάδα είτε γλυκό του κουταλιού.
Τσίπουρο –οι άντρες κάθε χρόνο βγάζουν το δικό τους τσίπουρο από τα καζάνια στήνοντας μια μικρή γιορτή. Στην Καρδίτσα συνήθως το προτιμούν χωρίς γλυκάνισο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ