Καρκίνος: Χημικά σε καθημερινά προϊόντα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Καθημερινά χρησιμοποιούμε δεκάδες προϊόντα για να καθαρίσουμε το σπίτι μας ή ακόμα και για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας. Είναι όμως ασφαλή για την υγεία μας; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι διχλωροφαινόλες (DCPs), που εμπεριέχονται σε αυτά τα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύεται στο Occupational and Environmental Medicine, βρήκαν πως αυτά τα προϊόντα επιδρούν στην καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο τύπους DCPs (2,5-DCP και 2,4-DCP) και παρατήρησαν ότι η έκθεση σε αυτούς μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη σχέση με την υψηλότερη συχνότητα της καρδιακής νόσου και του καρκίνου.

Όπως εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Mary Rooney, η σχέση τεκμηριώνεται από την ανάλυση στοιχείων από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), στην οποία έχουν λάβει μέρος 3.617 άτομα. Το δείγμα είχε δώσει ούρα προς ανάλυση για την αξιολόγηση της έκθεσης σε DCPs, ενώ είχε δώσει και πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του.

Η έρευνα καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση 2,5-DCP στα ούρα σχετίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα της καρδιακής νόσου και όλων των μορφών καρκίνου. Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη συγκέντρωση 2,5-DCP και 2,4-DCP στον οργανισμό τους έτειναν να είναι παχύσαρκοι και να έχουν χαμηλότερο εισόδημα. Αντιθέτως, δεν εντοπίστηκαν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ της έκθεσης σε 2,5-DCP και πνευμονικών παθήσεων, όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα ή ηπατικές παθήσεις.

Προηγούμενα στοιχεία από τη μελέτη NHANES είχαν δείξει ότι το 81% των ανθρώπων έχουν θετικά αποτελέσματα στα τεστ ούρων για 2,5-DCP και 2,4-DCP.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ