Η τελευταία ευκαιρία των πολιτών πριν τους πλειστηριασμούς


Οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εντάξουν τις οφειλές τους στον νόμο Κατσέλη με τις ισχύουσες ευνοϊκές διατάξεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και να προστατεύσουν την κατοικία τους από το τσουνάμι των πλειστηριασμών που θα σαρώσει χιλιάδες ακίνητα το 2019.

Από την 1 η Μαρτίου τα πράγματα δυσκολεύουν. Όσοι έχουν οφειλές και δεν προλάβουν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη θα έρθουν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς, καθότι προωθείται η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την ένταξη στο νέο πτωχευτικό νόμο, που θα αφορά τους ιδιώτες και η κατάργηση της δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο Newsbomb.gr μίλησε για το θέμα η κ. Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Μέχρι σήμερα είναι προστατευμένος ο δανειολήπτης με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχε ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκπλειστηρίασης της πρώτης κατοικίας του. Όσοι δεν έχουν ενταχθεί κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους στον πλειστηριασμό.

Από τις αρχές Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν, δεν θα δοθεί άλλη παράταση στον Νόμο Κατσέλη και δεν θα υπάρχει δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον νέο πτωχευτικό νόμο ιδιωτών θα γίνουν αυστηρότερα τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πτωχευτικό δίκαιο, ενώ παράλληλα η διαδικασία θα γίνεται εξωδικαστικά.

Με τη νέα διαδικασία ο δανειολήπτης θα πρέπει να αιτηθεί εξωδικαστικά τη ρύθμιση του δανείου του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην οποία θα πρέπει να αναρτά τα σχετικά δικαιολογητικά από τα οποία θα προκύπτει η αδυναμία πληρωμής του. Παράλληλα θα μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση αυτή χρέη που προέρχονται από οφειλές σε Eφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία, χρέη σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ όπως ίσχυε με τον Νόμο Κατσέλη.

Σκοπός του νέου νόμου είναι να ασκηθεί πίεση προς τους δανειολήπτες για να επιλέξουν την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας και όχι τη δικαστική οδό, καθότι πλέον θα καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει σήμερα ο νόμος στον δικαστή να αποφασίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι στις αρχές Μαρτίου θα πέσει το τελευταίο ανάχωμα που έχουν οι δανειολήπτες για να προστατεύσουν δικαστικά την ακίνητη περιουσία τους από τους πλειστηριασμούς.

Από κει και πέρα, όποια απόφαση και να λάβουν κυβέρνηση και δανειστές το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η ένταξη της πλειονότητας των δανειοληπτών.

Ταυτόχρονα έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προσπάθησαν να λύσουν εξωδικαστικά το πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής αναγκάστηκαν εν τέλει να προσφύγουν στην Ελληνική
Δικαιοσύνη για να βρουν μια βιώσιμη λύση για την περίπτωση τους.

Ως εκ τούτου αμφισβητείται η εξωδικαστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθότι πλέον οι Τράπεζες δεν θα δεσμεύονται από την δικαστική διαδικασία .

Για αυτόν και μόνο τον λόγο θα πρέπει έως το τέλος του 2019 να δοθεί παράταση στον νόμο Κατσέλη, ενώ παράλληλα να ξεκινήσει πιλοτικά η νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης ώστε να διαφανούν τα αποτελέσματα αυτού του νέου νομικού πλαισίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ