Μοναξιά: Έρχεται το χάπι για την γιατρειά της

Η μοναξιά δεν είναι απλά ένα συναίσθημα. Πολλοί επιστήμονες την αντιμετωπίζουν πλέον ως ασθένεια αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα λόγω της κοινωνικής απομόνωσης, όπως κατάθλιψη, άνοια και διαβήτη. Τώρα, έρχεται η λύση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες τελειοποιούν το «χάπι της μοναξιάς», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail».
Το χάπι που παρασκευάζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες έχει στόχο να απαλύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλεί άγχος όταν αισθανόμαστε απομονωμένοι.

Δεν είναι τυχαίο πως, όταν οι άνθρωποι χάνουν τον σύντροφό τους, διατρέχουν 66% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου τους πρώτους τρεις μήνες μετά την απώλεια του συζύγου τους.

«Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν μόνοι τους, τουλάχιστον στη Δύση.Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς ισχυρίζονται ότι,συχνά ή ορισμένες φορές νιώθουν μοναξιά.Όλο και λιγότεροι παντρεύονται ή αποκτούν παιδιά.Όμως, το συναίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως κατάθλιψη, διαβήτη, άνοια, ακόμη και θανάτου», επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες.

«Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, της νοητικής παρακμής και του μεταστατικού καρκίνου. Αποδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις», υπογραμμίζει η καθηγήτρια. Στέφανι Κασιόπο, διευθύντρια του τμήματος εγκεφάλου στο εργαστήριο «Dynamics Lab» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Για την ερευνήτρια Κασιόπο, το μυστικό του χαπιού για τη μοναξιά βρίσκεται στη «πρεγνενολόνη», την πρόδρομο ουσία από την οποία ο οργανισμός παράγει όλες τις στεροειδείς του ορμόνες, από την τεστοστερόνη μέχρι τα οιστρογόνα.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ