Ποιες τροφές αυξάνουν τα τριγλυκερίδια

Τα υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα σας μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στη στεφανιαία αρτηρία. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Δοκιμάστε τις παρακάτω οχτώ νόστιμες και θρεπτικές τροφές για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων. Τα υψηλά τριγλυκερίδια, μια διαταραχή γνωστή με τον ιατρικό όρο υπερτριγλυκεριδαιμία, χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Οι ειδικοί στην καρδιαγγειακή υγεία συνιστούν τη διατήρηση των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 150 mg/dl. Κατά συνέπεια, μια ποσότητα που ξεπερνά αυτό το επίπεδο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους και παγκρεατίτιδα. Το σώμα χρησιμοποιεί μια ορισμένη ποσότητα αυτού του λιπιδίου ως πηγή ενέργειας. Ωστόσο η υπερβολική ποσότητα τριγλυκεριδίων αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της στεφανιαίας νόσου.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα αυτού του λιπιδίου πηγαίνουν χέρι-χέρι με μια μείωση στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), αυτό που ονομάζεται «καλή χοληστερίνη». Φυσικά, η χοληστερίνη HDL αποτελεί κλειδί για καθαρές αρτηρίες. Ευτυχώς, μια διατροφή που περιλαμβάνει λογικές ποσότητες λιπαρών και θερμίδων ρυθμίζει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας πριν αυτά επηρεάσουν την υγεία.

Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να αυξήσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών που συνεισφέρουν στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων.

Ας μάθουμε ποιες είναι αυτές.

Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που προκαλούν αύξηση της καλής χοληστερίνης στις αρτηρίες σας. Η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καθαρίζει τις αρτηρίες και μειώνει τη φλεγμονή. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών διαταραχών, όπως η στεφανιαία νόσος, η θρόμβωση και η αρτηριοσκλήρωση. Επομένως αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων.

Φασόλια για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων

Τα φασόλια (που ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων) είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Τα σημαντικά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων στο σώμα. Επιπλέον συνεισφέρουν στην πρόληψη της συσσώρευσης λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Επίσης αποτελούν υγιεινή πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τις ουσίες αυτές για να διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σας.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται στις καλύτερες τροφές για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής και της γνωστικής υγείας.Ξεχωρίζουν ως βασική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, που είναι ένα είδος υγιεινού λιπαρού το οποίο συνεισφέρει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, των βλαβερών μορίων που επιταχύνουν τη φθορά των κυττάρων.

Μερικά από τα καλύτερα λιπαρά ψάρια είναι τα εξής:

Σκουμπρί

Σολομός

Τόνος

Σαρδέλες

Ρέγκα

Μπακαλιάρος

Βρώμη

Η βρώμη, που θεωρείται ως μία από τις κύριες πηγές ενέργειας για το σώμα, αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων στις αρτηρίες σας. Πρώτον, η βρώμη περιέχει σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, ένα είδος θρεπτικού συστατικού που εμποδίζει τη συσσώρευση κακών λιπαρών. Δεύτερον, η βρώμη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Εξασφαλίζει επίσης μια μικρή ποσότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Τα λιπαρά αυτά είναι γνωστά για τη θετική τους δράση κατά των διαταραχών.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί εξασφαλίζουν μια σημαντική ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Πρόκειται για ένα απαραίτητο συστατικό που καθαρίζει το αίμα και υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Επίσης οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες, στις σωστές ποσότητες, βοηθούν στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων.

Αβοκάντο

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είναι πολύ ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία και τη γενική ευεξία του σώματός σας. Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπαρών, αντιοξειδωτικών ουσιών και πρωτεϊνών. Όπως ίσως γνωρίζετε, όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για έναν υγιεινό μεταβολισμό και για καθαρές αρτηρίες. Επίσης το έλαιο του αβοκάντο βοηθάει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων και των υπερβολικών επιπέδων κακής χοληστερίνης (LDL).

Σκόρδο

Το σκόρδο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο πλάνο διατροφής όλων των ασθενών με υψηλά τριγλυκερίδια. Καταρχάς το σκόρδο συνεισφέρει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων στο αίμα. Επίσης προάγει την αποβολή των τοξινών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σκόρδο πρέπει να καταναλώνεται σκέτο και ωμό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε τις ιδιότητές του.

Παπάγια

Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και φυσικά ένζυμα που υποστηρίζουν τη χώνεψη των λιπών. Παράλληλα μειώνει τη συσσώρευση κακών λιπιδίων και βοηθάει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μπορείτε να φάτε την παπάγια όπως είναι, σε σμούθι ή σε φρουτοσαλάτες. Πρόκειται για έναν καλό τρόπο να προλάβετε τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες σας.

Γενικά έχετε υπόψη σας ότι το να συμπεριλάβετε τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου των υψηλών τριγλυκεριδίων. Είναι επίσης απαραίτητο να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση τηγανητών τροφών, γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφών με κορεσμένα λιπαρά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here