Ο μυστηριώδης θάνατος του Τόνι Σκοτ: Η αυτοκτονία που συντάραξε το Hollywood


Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς του συνέβη, μέχρι που τον βρήκαν νεκρό. Τι ακριβώς συνέβη, όμως;

Έξι χρόνια μετά τα ερωτήματα για το τραγικό συμβάν παραμένουν αναπάντητα, καθώς η ερμηνεία του Ρίντλεϊ Σκοτ ικανοποίησε μόνο τους πολύ… εύπιστους.

Η γέφυρα Vincent Thomas στο λιμάνι του Λος Άντζελες είχε χρησιμεύσει ως μπακράουντ σε πολλές από τις ταινίες του. Αυτή τη φορά θα λειτουργούσε ως το τελευταίο φόντο της ζωής του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οδήγησε την απόσταση των 30 μιλιών από το σπίτι του και πάρκαρε το μαύρο Toyota Prius στην ανατολική άκρη της γέφυρας.

Πήδηξε το φράχτη, ύψους 2,5 μέτρων, για να φτάσει στο χείλος της αβύσσου. Βλέποντας τα σκοτεινά νερά από τα 56 μέτρα, δεν δίστασε στιγμή. Άναυδοι οι τουρίστες, που παρά το προχωρημένο της ώρας, διέπλεαν το κανάλι, είδαν τη βουτιά στο κενό. Λίγη ώρα αργότερα χτυπούσε το τηλέφωνο του κορυφαίου Βρετανού σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος παραθέριζε στη Γαλλία.

Η νύφη του αρχικά του είπε ότι ο αδερφός του αγνοείται. Θα ακολουθούσε η τραγική είδηση, μιας από τις πιο συγκλονιστικές στην ιστορία του Hollywood. Ο Τόνι Σκοτ είχε αυτοκτονήσει κάτω από απολύτως μυστηριώδεις συνθήκες. Ήταν 19 Αυγούστου του 2012 και ο Ρίντλεϊ θα έκανε λόγο για το «χειρότερο Σαββατοκύριακο της ζωής μου».

Ο μυστηριώδης θάνατος του Τόνι Σκοτ: Η αυτοκτονία που συντάραξε το HollywoodΟ σκηνοθέτης του Top Gun και άλλων μεγάλων επιτυχιών, μικρότερος αδερφός του Ρίντλεϊ, δεν είχε θεωρητικά κανένα λόγο να βάλει τέλος στη ζωή του. Πλούσιος, φημισμένος και πατέρας δύο νεαρών δίδυμων αγοριών, μέσω του τρίτου γάμου του με την ηθοποιό και μοντέλο -κατά 24 χρόνια νεότερη του- Ντόνα Γουίλσον, είχε φαινομενικά πολλά περισσότερα απ’ όσα ονειρεύεται ότι θα έχει η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών, στα 68 χρόνια τους.

Τα πολλά σημειώματα που άφησε στο αυτοκίνητο και το γραφείο του για συγγενείς και φίλους δεν έδωσαν λύση στο αίνιγμα. Σε κανένα από αυτά δεν ανέφερε το λόγο που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Οι αρχικές φήμες για μη εγχειρήσιμο καρκίνο στον εγκέφαλο διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την οικογένεια.

Ούτε και επιβεβαιώθηκαν από τους ιατροδικαστές, οι οποίοι βρήκαν πάντως αντικαταθλιπτικά φάρμακα στον οργανισμό του σκηνοθέτη. Όχι σε ποσότητα υπερβολικής δόσης, αλλά σίγουρα σε τέτοια που δικαιολογούσε τον όρο «θεραπεία».

Ο μυστηριώδης θάνατος του Τόνι Σκοτ: Η αυτοκτονία που συντάραξε το HollywoodΑλλά και πώς ο Τόνι Σκοτ έδινε την τελική – άνιση όπως αποδείχτηκε – μάχη με την κατάθλιψη όταν 48 ώρες πριν από το απονενοημένο διάβημα επισκεπτόταν παρέα με τον Τομ Κρουζ το τμήμα εκπαίδευσης πιλότων στην αεροπορική βάση της Νεβάδα για τις ανάγκες του Top Gun 2;

Η απόφαση για το Sequel του blockbuster του 1985 είχε ληφθεί και η νέα εναέρια περιπέτεια του Τομ Κρουζ επρόκειτο να προβληθεί στις αίθουσες το 2014. Οι δύο άνδρες και φίλοι είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους για την έναρξη των γυρισμάτων, αναζητώντας σε πρώτη φάση την τεχνική υποδομή και τους κομπάρσους που θα προσελάμβανε η παραγωγή.

Άλλο ένα στοιχείο που έδινε διαστάσεις γρίφου στην τραγωδία ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της 20th Century Fox, για τη συνάντηση που είχε με τον Τόνι Σκοτ δύο εβδομάδες πριν από το μοιραίο.

«Καιγόταν από ενθουσιασμό για να δημιουργήσει νέα πράγματα», είπε ο Τομ Ρότμαν, καθώς ο σκηνοθέτης είχε στα σκαριά τη συμμετοχή του σε τρεις ταινίες («Narco-Sub», «Lucky Strike», «The Wild Bunch») ως σκηνοθέτης ή ως συμπαραγωγός.

Αν και για πολλούς ο Τόνι Σκοτ υπήρξε πάντοτε στη σκιά του οραματιστή αδερφού του, δεν ήταν λίγοι οι σκηνοθέτες που μέσα στα χρόνια τον ανακήρυξαν ως μια από τις βασικές επιρροές του, όπως επίσης και οι φανατικοί του θαυμαστές ανάμεσα σε κύκλους κριτικών και όχι μόνο που εκτίμησαν από την αρχή την ικανότητα του να δίνει ρυθμό σε ανέμπνευστα σενάρια δράσης, εντυπωσιάζοντας με την αεικίνητη κάμερα του, την υπέροχη διεύθυνση φωτογραφίας και τις θεαματικές λήψεις, που μόνο αυτός κατάφερε να αναγάγει σε μια υψηλή τέχνη, ακόμη και μέσα στους περιορισμούς των στουντιακών απαιτήσεων.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Τόνι Σκοτ: Η αυτοκτονία που συντάραξε το HollywoodΈχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως συνέταιρος του Ρϊντλεϊ στη διαφημιστική εταιρία Ridley Scott Associates, σκηνοθέτησε σειρά διαφημιστικών ενώ υπήρξε στην πραγματικότητα και ο διαχειριστής της εταιρίας για όσο χρόνο ο αδερφός του βρισκόταν στα γυρίσματα των ταινίων του.

Το σινεμά, όμως, υπήρχε πάντοτε στο μυαλό του και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το Hollywood άρχισε να ενδιαφέρεται για τον μικρό αδερφό Σκοτ.

Η πρώτη ταινία του ήταν το «Hunger», ένα μετέπειτα cult της ιστορίας του κινηματογράφου με πρωταγωνιστές τον Ντέιβιντ Μπόουι, την Κατρίν Ντενέβ και την Σούζαν Σαράντον. Μπορεί να απέτυχε παταγωδώς στα ταμεία, αλλά σε σκηνοθετικό επίπεδο κρίθηκε άκρως ενδιαφέρον.

Κι έτσι το 1985 ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ θα εμπιστευόταν στον Σκοτ το «Τop Gun» επενδύοντας πάνω στην λατρεία που είχε από παιδί ο Σκοτ για τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και την ταχύτητα αλλά και ένα εντυπωσιακό διαφημιστικό που μόλις είχε γυρίσει για τη Saab.

Η μεγάλη επιτυχία του «Top Gun» έβαλε τον Τόνι Σκοτ στη λίστα με τους πιο προσοδοφόρους σκηνοθέτες του Hollywood για να ακολουθήσουν το δεύτερο μέρος του «Μπάτσου του Μπέβερλι Χιλς» με τον Εντι Μέρφι, το «Days of Thunder» το 1990, πάλι με τον Τομ Κρουζ που ο ίδιος είχε μετατρέψει σε σούπερ σταρ και το «The Last Boy Scout» του 1991 με τον Μπρους Γουίλις.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Τόνι Σκοτ: Η αυτοκτονία που συντάραξε το HollywoodΗ δεύτερη μεγάλη στιγμή στην καριέρα του – από καλλιτεχνικής πλευράς – θα ερχόταν το 1993, όταν ο Σκοτ σκηνοθέτησε το «Τrue Romance» σε σενάριο των Κουέντιν Ταραντίνο και Ρότζερ Αβαρι, ενώ για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες ο Σκοτ θα σκηνοθετούσε μερικές από τις πιο δυναμικές περιπέτειες του σύγχρονου σινεμά («Crimson Tide» το 1995, «Enemy of the State» το 1998, «Spy Game» το 2001), ενώ θα συνεργαζόταν τέσσερις φορές με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον σε ισόποσες ταινίες δράσης («Man on Fire» το 2004, «Déjà vu» το 2006, «The Taking of Pelham 123» το 2009 και το «Unstoppable» την τελευταία του ταινία το 2011).

Η είδηση της αυτοκτονίας του αποτέλεσε ένα μεγάλο σοκ για σύσσωμο το Hollywood, ωστόσο από την πρώτη στιγμή παγιώθηκε η αίσθηση ότι κάτι έχει μείνει ανεξήγητο στην όλη ιστορία, πιθανόν συγκεκαλυμμένο σκόπιμα από το περιβάλλον του εκλιπόντα.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από το τραγικό συμβάν, ο Ρίντλεϊ Σκοτ θα έλυνε τη σιωπή του, στην πραγματικότητα όμως η ερμηνεία του δεν θα έδινε εξήγηση στα –αναπάντητα ακόμα- ερωτήματα.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Τόνι Σκοτ: Η αυτοκτονία που συντάραξε το HollywoodΟ σκηνοθέτης του Blade Runner, του Alien και του Gladiator μεταξύ άλλων, υποστήριξε πράγματι ότι ο αδερφός του, ο οποίος είχε νικήσει ήδη στο παρελθόν μια φορά τον καρκίνο, έδινε νέα μάχη με την επάρατο νόσο και υποβάλλονταν σε χημιοθεραπείες.

Δήλωσε ότι η οικογένεια θέλησε τότε να κρατήσει κρυφή την περιπέτεια της υγείας του και απέδωσε την αυτοχειρία στην κάκιστη ψυχολογική κατάσταση του. Με έναν ισχυρισμό που ωστόσο ερχόταν σε αντίθεση με τον ιατροδικαστή του Λος Άντζελες, που τον Οκτώβριο του 2012 κατέληξε στο πόρισμα ότι στον «οργανισμό του Τόνι Σκοτ δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις νεοπλασίας καρκίνου».

Έξι χρόνια μετά η γέφυρα που επέλεξε ο λάτρης των αναρριχήσεων, Τόνι Σκοτ, για να συνδέσει με την τελευταία πράξη της ζωής του, εξακολουθεί να κρύβει ένα μακάβριο μυστικό. Το μόνο «ορατό» στοιχείο του δράματος είναι ο «κινηματογραφικός» τρόπος με τον οποίο έστησε ένα ακόμη γκραν φινάλε…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ