Κάτι μαγειρεύουν πάλι οι Τούρκοι: Θέμα «τουρκικής μειονότητας» και περιουσιών εγείρουν Έλληνες μουσουλμάνοι σε Ρόδο & Κω


Θέμα «τουρκικής μειονότητας» και περουσιών με τις ευλογίες της Άγκυρας εγείρουν Έλληνες μουσουλμάνοι στη Κω, με κύριο θέμα την πώληση οικοπέδων που θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι Βακούφια και δεν πρέπει να δοθούν για την ανέγερση νοσοκομείου.

Για την ιστορία, οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι «Τούρκοι» στην καταγωγή, διότι δεν τους αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης, αφού τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα το 1948 με τα δεδομένα που ανέφερε η ιταλο-τουρκική συνθήκη του 1912, όταν τα νησιά είχαν περιέλθει στην κατοχή της Ρώμης.

Το θέμα της πώλησης γης, το οποίο οι Τούρκοι της Κω ισχυρίζονται ότι είναι ισλαμική ιερή γη, (Βακούφια) έγινε θέμα στον τουρκικό τύπο…και βρέθηκε μάλιστα στα πρωτοσέλιδα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι γη που ανήκει σε «τουρκικό» μουσουλμανικό ίδρυμα στο ελληνικό νησί της Κω (İstanköy τον αναφέρουν οι Τούρκοι) έχει τεθεί προς πώληση υπό την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης, για την ανέγερση νοσοκομείου.

Ο Σύνδεσμος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού των Μουσουλμάνων των Κω, καταδίκασε την πώληση, εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα αποσυρθούν.

Ο εκπρόσωπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού  «τουρκικού» ιδρύματος Kadir Memiş καταδίκασε την όλη κίνηση, ζητώντας από Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα να σταματήσουν την πώληση.

Στην επιστολή του, ο ίδιος δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο (διορίζεται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση) θα μπορούσε να βρει άλλους πόρους σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την πώληση ακίνητης περιουσίας, ενώ ανέφερε ότι θα υποβάλλει αίτηση στην κυβέρνηση για φορολογική απαλλαγή.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος φιλανθρωπικών μουσουλμανικών ιδρυμάτων στην Κω έβαλε προς πώληση μια έκταση 38.000 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τις οδηγίες των ελληνικών αρχών», δήλωσε ο  Mustafa Kaymakçi, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου με έδρα την Σμύρνη, σύμφωνα με την  Hürriyet Daily News.

«Τα ίδια μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν να δώσουν έκταση 38.000 τετραγωνικών μέτρων σε  συμβολική τιμή για την κατασκευή νοσοκομείου, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου και οι μη Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά τα ακίνητα», είπε ο ίδιος.

Οι αποφάσεις επιβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο κ. Kaymakçi, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτή η κίνηση ήταν το τελευταίο  μέτρο πίεσης που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση επί των τουρκικών μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω εδώ και πολλά χρόνια.»

«Αρκετά ακίνητα «πωλήθηκαν ή δωρήθηκαν με βία από το 1947 για να σβήσουν την ταυτότητά μας», πρόσθεσε ο Kaymakçı.

«Πέρυσι, οι τουρκικές ενώσεις εμπόδισαν την κατάρρευση του οθωμανικού οικήματος Sulaymaniyah Madrasah, αλλά η ιδιοκτησία του αργότερα παραδόθηκε σε πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Όλα τα μέλη του μουσουλμανικού διοικητικού συμβουλίου διορίζονται από την ελληνική διοίκηση και ο μουσουλμανικός πληθυσμός δεν έχει λόγο για τις υποθέσεις των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων», δήλωσε.

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δικαιολογούν την πώληση για την αποπληρωμή  χρεών του ιδρύματος, τα οποία προέκυψαν από φορολογική επιβάρυνση που επιβλήθηκε στα μουσουλμανικά ιδρύματα με  αστρονομικό πόσο»,σύμφωνα πάντα με τον Kaymakçı.

«Αν και τα θρησκευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα απαλλάσσονται από το φόρο σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, τα τουρκικά ιδρύματα στην Κω και στη Ρόδο υπόκεινται σε φόρο περιουσίας κατά 0,6%», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Kaymakçı δήλωσε ότι «πιστεύει ότι υπάρχουν 2.000 μουσουλμάνοι Τούρκοι που ζουν στην Κω, ενώ ο αριθμός τους στην Ρόδο ανέρχεται σε  7.000. Οι ελληνικές αρχές έκλεισαν μονομερώς τα τουρκικά σχολεία, αφήνοντας τους νέους να μην μπορούν να μάθουν τουρκικά», σημείωσε ο ίδιος.

«Τα Τουρκικά Ιδρύματα στην Ελλάδα ιδρύθηκαν με βάση το Οθωμανικό Σύστημα Δικαίου πριν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και πρέπει επομένως να διέπονται σύμφωνα με τον Οθωμανικό Νόμο, τον Ισλαμικό Νόμο και τις αμοιβαίες συνθήκες, που σημαίνει ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος δεν μπορούν να αγοραστούν, να πωληθούν, ή κληρονομηθούν», κατέληξε ο Kaymakçı ο οποίος υπενθύμισε ότι αυτό αναγνωρίζεται και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ουσία οι μουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα νησιά, είναι Έλληνες πολίτες, αλλά με την συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης, απαιτούν να εφαρμόζεται ο τουρκικός νόμος επί ελληνικού εδάφους, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ θέλουν να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κύρια προσπάθεια της Άγκυρας είναι να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα για να το ανταλλάξει με κάτι άλλο στην συνέχεια.

Δεν λέει λέξη όμως ο τουρκικός τύπος που «ανέβασε» το θέμα στις πρώτες σελίδες, για τους διωγμούς και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τεράστιων ελληνικών περιουσιών σε Κων/πολη, Κύπρο, και αλλού και τα όσα δεινά προκάλεσε ο τουρκικός φασισμός τόσα χρόνια.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ