Πρόληψη εγκεφαλικής βλάβης σε πρόωρα μωρά


Eρευνητές του Ινστιτούτου Hudson πραγματοποίησαν τις πρώτες προσπάθειες συλλογής κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για την πρόληψη εγκεφαλικών βλαβών σε πρόωρα μωρά. Η δοκιμή με επικεφαλής τη δρα Lindsay Zhou, υπό την επίβλεψη του νεογνολόγου καθηγητή Atul Malhotra του Νοσοκομείου Παίδων Monash, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cytotherapy. Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα των νεογέννητων μωρών μετά τη γέννηση. Είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προστασία, την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα και σύμφωνα με τον Δρ Zhou τα κύτταρα αυτά έχουν δείξει ισχυρές υποσχέσεις ως θεραπεία για τη νεογνική εγκεφαλική βλάβη σε προκλινικά μοντέλα και κλινικές δοκιμές σε πρώιμο στάδιο.

Κύτταρα που δίνουν ζωή: Νέα θεραπεία για πρόωρα νεογνά

“Ενώ έχουν δοκιμαστεί σε βρέφη που έχουν γεννηθεί τελειόμηνα, αυτά τα ζωογόνα κύτταρα δεν έχουν δοκιμαστεί σε πρόωρα μωρά, τα οποία έχουν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη ανάγκη για νέες θεραπείες, επειδή ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης και αναπηρίας αργότερα στη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερος”, δήλωσε. Οι ερευνητές πήραν αίμα ομφάλιου λώρου από 38 βρέφη που γεννήθηκαν πριν από την 28η εβδομάδα κύησης. Τα μωρά που γεννιούνται εξαιρετικά πρόωρα (<28 εβδομάδων) έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά προβλήματα, όπως εγκεφαλική παράλυση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία, προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

Συσχέτιση μεταξύ του όγκου UCB που συλλέχθηκε και του βάρους γέννησης.

Από τα μωρά που συμμετείχαν στη δοκιμή, 21 ήταν αρσενικά και 17 θηλυκά. Είκοσι τέσσερα (63,1%) γεννήθηκαν με καισαρική τομή και 11 (28,9%) ήταν πολλαπλοί τοκετοί. Η μέση ηλικία κύησης των μωρών σε αυτή τη μελέτη ήταν 26 εβδομάδες και το μέσο βάρος γέννησης ήταν 761,5 γραμμάρια. Η ομάδα από το Κέντρο Ritchie κατάφερε να συλλέξει κατά μέσον όρο 19 ml/kg ομφάλιου αίματος από αυτά τα πρόωρα μωρά, το οποίο είναι παρόμοιο με τα τελειόμηνα μωρά με βάση το σωματικό βάρος. Η διαδικασία ήταν επιτυχής στο 72% των περιπτώσεων.

Σημαντικά ευρήματα για τα πρόωρα βρέφη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Malhotra, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά “επειδή δείξαμε ότι μπορούμε να συλλέξουμε αυτά τα κύτταρα σε εξαιρετικά μικρά μωρά και μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε στη μελέτη CORD-SAFE που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νοσοκομείο παίδων Monash”. Η μελέτη CORD-SAFE διερευνά τη σκοπιμότητα και την ασφάλεια της χορήγησης αυτόλογων (δικών τους) κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε αυτά τα ακραία πρόωρα βρέφη. Η μελέτη πλησιάζει στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με τα αποτελέσματα να είναι πιθανά μέχρι το τέλος του έτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ