Συναισθηματικοί δεσμοί και ανοσοποιητικό


 

Μπορεί ένα άτομο να αρρωστήσει επειδή δεν λαμβάνει προσοχή και αγάπη; Η απάντηση είναι ναι.

Η συναισθηματική στέρηση είναι η πηγή πολλών ασθενειών.
Οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς και αγαπητοί. Μια ματιά γεμάτη αγάπη είναι ένας τρόπος να ανέβει η ψυχική μας διάθεση.
Αλλά μπορεί ένα άτομο πραγματικά να αρρωστήσει επειδή δεν λαμβάνει αυτό το είδος της αγάπης;

Η απάντηση είναι ναι.

Τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά και συναισθηματικά. Χρειάζεστε συναισθηματικούς δεσμούς για να επιβιώσετε και να επικυρώσετε τους εαυτούς σας ως μέρος μιας ομάδας.

Εάν οι καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις χαρακτηρίζονται από εγωισμό, ψυχρότητα, εξαπάτηση ή δυσπιστία, αυτό επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας.

Μετά, σταδιακά υποκύπτετε σε μια αργή, καθοδική καταστροφή. Καταλήγετε να αμφιβάλετε για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αναρωτιέστε: «Μήπως δεν αξίζω να αγαπηθώ ή μήπως δεν είμαι άξιος/α σεβασμού;»

Αυτός ο τρόπος σκέψης σάς οδηγεί σε μια κατάσταση ανυπαρξίας. Οι άμυνές σας πέφτουν, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί και η φοβερή σκιά της κατάθλιψης εμφανίζεται.

Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να εμβαθύνουμε σε αυτό το σημαντικό θέμα και να επικεντρωθούμε στη συναισθηματική υγεία των ανθρώπων.

Συναισθηματική στέρηση: κενά στην ταυτότητά σας

Σας διδάσκουν να είσαστε ισχυροί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, και ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας σας. Ωστόσο, υπάρχουν οικογένειες που παρερμηνεύουν την έννοια της συναισθηματικής δύναμης. Να θυμάστε:Ένα παιδί δεν θα γίνει δυνατό αν δεν πάρει αγκαλιές, φιλιά ή αγάπη, αν και κάποιοι μπορεί να το δουν ως «αδυναμία».

  • Ένας έφηβος δεν θα γίνει ένας ισχυρός ενήλικας αν διδαχθεί να καταστείλει τα συναισθήματά του.
  • Ομοίως, δεν θα γίνουν ισχυροί αν δέχονται κριτική επειδή κλαίνε όπως «μόνο τα παιδιά κλαίνε» ή του τύπου «να είσαι ενήλικας σημαίνει να λύνεις τα προβλήματα μόνος σου χωρίς να ζητάς βοήθεια από κανέναν».
  • Αυτός ο τύπος εκπαιδευτικής προσέγγισης είναι επιβλαβής και επικίνδυνος. Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς αγάπη από τους αγαπημένους του καταλήγει να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ένας εχθρικός τόπος στον οποίο πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
  • Αργά ή γρήγορα, αυτό το παιδί μπορεί να γίνει εχθρικό ή να αναπτύξει προβλήματα θυμού.
  • Ομοίως, εάν οι νέοι δεν βιώσουν ενσυναίσθηση και εγγύτητα, θα καταλήξουν να αποσυνδεθούν από τον κόσμο. Θα βάλουν συναισθηματικούς τοίχους για να κλειδωθούν μέσα στο δικό τους κόσμο.
  • Αυτό είναι εξαιρετικά επιβλαβές και προβληματικό. Οι άνθρωποι που είναι συνεχώς απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο καταλήγουν να αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, να κάνουν χρήση ναρκωτικών και να συναναστρέφονται με κακές παρέες κλπ.

Από την άλλη πλευρά, τα σημάδια της συναισθηματικής στέρησης εμφανίζονται σε άλλες ηλικίες.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σας όπου η φαινομενική σας δύναμη φτάνει στην επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για εσάς εφαρμόζουν αυτό που είναι γνωστό στην ψυχολογία ως «αρνητικά εγκεφαλικά επεισόδια».

Συναισθηματική στέρηση που μεταδίδεται μέσω της γλώσσας

Μερικές φορές, μια λέξη πονάει περισσότερο από ένα χτύπημα ή κάτι άλλο που έχει άμεσο αντίκτυπο στο σώμα σας. Η γλώσσα είναι ένας ισχυρός τρόπος επικοινωνίας των συναισθημάτων και των αλληλεπιδράσεων για την οικοδόμηση αξιοπρεπών και ευτυχισμένων δεσμών. Να θυμάστε:

  • Εάν οι αγαπημένοι σας επικοινωνούν μαζί σας κραυγάζοντας ή είναι συνεχώς αρνητικοί, θα βιώσετε τον συναισθηματικό πόνο, ο οποίος έχει συνέπειες.
  • Εκτός από τις λέξεις που εμπνέουν σεβασμό, θετικότητα και έχουν νόημα, έχετε επίσης την ανάγκη να αισθάνεστε ότι σας ακούνε και σας κατανοούν.
  • Η παράδοση ενός μηνύματος δεν είναι το μόνο μέρος της επικοινωνίας. Είναι επίσης απαραίτητο για τους εμπλεκόμενους να είναι ενεργητικοί, εποικοδομητικοί ακροατές, με ενσυναίσθηση.
    Μια σχέση χωρίς ενδείξεις αγάπης δεν είναι γνήσια

Η αγάπη που δεν περιλαμβάνει καθημερινά χάδια ή απλές και μικρές αλλά ισχυρές επιδείξεις αγάπης σταδιακά μαραίνεται. Είτε αυτό, είτε καταλήγει να μην οδηγεί σε μια πλήρη, ικανοποιητική σχέση.

Μια ρομαντική σχέση δεν σημαίνει μόνο να συνυπάρχετε με τον άλλο και να μοιράζεστε τους ίδιους χώρους, ευθύνες ή το ίδιο κρεβάτι. Αντ’ αυτού, είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στα μικρά πράγματα της σχέσης προκειμένου να οικοδομήσετε έναν αυθεντικό δεσμό.

Ο θαυμασμός για τον άλλο, μια αναπάντεχη εκδήλωση τρυφερότητας, η αγκαλιά και η αναζήτηση αμοιβαίας προσέγγισης σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι και ασφαλείς.

Η συναισθηματική στέρηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά υπάρχουν φορές στη ζωή σας, που συνηθίζετε στο να μην δέχεστε αγκαλιές. Συνηθίζετε στο να μην φιλάτε, να χαϊδεύετε ή να μην κάνετε θετικές δηλώσεις προς τον άλλο.

Λέτε στον εαυτό σας ότι είστε εντάξει και ότι η σχέση σας έχει φθάσει στην ημερομηνία λήξης της. Μπορεί ακόμη να πείτε ότι τα παιδιά σας είναι πολύ μεγάλα πια για αυτά τα πράγματα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι η αλήθεια. Συνηθίζοντας σε μια ζωή που είναι συναισθηματικά άδεια δεν ζείτε καθόλου. Μια τέτοια ζωή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη επειδή αισθάνεστε άδειοι, εξαντλημένοι, μόνοι και υποτιμημένοι.

Να θυμάστε πάντα ότι οι ψυχές σας χρειάζονται στοργή, συναισθηματικές εκδηλώσεις  και θετικές λέξεις για να ζήσουν πλήρως.

Ας το κάνετε πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ