Τι να κάνεις αν βρεθείς στην Τιμισοάρα


Όσοι δεν την ξέραμε ήδη από τους στίχους του αείμνηστου Τζιμάκου «πού ‘ν’ το μεράκι, πού ‘ναι η λαχτάρα, να γίνει η Αθήνα Τιμισοάρα» τη μάθαμε από την πρόσφατη περιπέτεια συμπολιτών μας που για αλλού ξεκίνησαν και αλλού η ζωή τους πάει.

Εσύ, όμως, δεν είσαι σαν αυτούς. Εσύ αν ποτέ βρεθείς κατά λάθος στην Τιμισοάρα, θα ξέρεις να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις, γιατί θα έχεις διαβάσει τον μικρό αλλά περιεκτικό οδηγό μας.

Τα βασικά, για τους αρχάριους

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας είναι, σύμφωνα με τον Lonely Planet, ένα από τα πιο γοητευτικά αστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας, κι αυτό με τα καλύτερα εστιατόρια επίσης. «Χτισμένη γύρω από υπέροχα αναστηλωμένες πλατείες, πλούσιους κήπους και πάρκα, η Τιμισοάρα είναι γνωστή ως η πρώτη Ελεύθερη Πόλη, γιατί εδώ ήταν που οι διαδηλώσεις κατά του Τσαουσέσκου νίκησαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις βίαιης καταστολής του Securitate το 1989, στέλνοντας τελικά τον δικτάτορα και τη γυναίκα του στον θάνατό τους» γράφει ο παγκοσμίου φήμης ταξιδιωτικός οδηγός. Εξ ου και το «να γίνει η Αθήνα Τιμισοάρα», του Πανούση.

Τι να δείτε στην Τιμισοάρα

Η Πλατεία Ουνίριι είναι η καρδιά της πόλης, με τα υπέροχα μπαρόκ κτίρια να φωτίζονται το βράδυ φαντασμαγορικά, ενώ το ιστορικό κέντρο της Τιμισοάρα προσφέρεται για βόλτα στους όμορφους πεζόδρομους. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται συναγωγές και εκκλησίες από τις οποίες ξεχωρίζει ο ροκοκό καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου, έδρα των Καθολικών, και η εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, που είναι η Ορθόδοξη Μητρόπολη. Στα κορυφαία μουσεία της πόλης συγκαταλέγονται αυτό της Επανάστασης του 1989 που θα σου μάθει όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για το τέλος του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, και το Μουσείο Τέχνης της Τιμισοάρα, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο μπαρόκ ανάκτορο του 1754.

Πού να φάτε στην Τιμισοάρα

«Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας» λέγαμε στην αρχή πως έχει η Τιμισοάρα, και θα το διαπιστώσετε κι εσείς πιάνοντας τραπεζάκι για αυθεντική ρουμάνικη κουζίνα στο Casa Bunicii (το Σπίτι της Γιαγιάς, δηλαδή) και στο πανέμορφο Casa cu Flori (αν βρεθείτε εδώ καλοκαίρι η ταράτσα του είναι όλα τα λεφτά που δεν δώσατε στη Ryanair) αλλά και στο εξαιρετικά γκουρμέ Caruso, για γεύσεις που περιλαμβάνουν φουα-γκρα με κακάο και αρνάκι με πουρέ από μπέικον και σάλτσα μανιταριών. Ωραιότατη επιλογή αποτελεί και το πιο ιντερνάσιοναλ Homemade, που σερβίρει σπουδαία μπέργκερ και πιάτα με κρέας σε έναν κουκλίστικο χώρο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ