Πως αντιδράμε όταν ο σύντροφός μας διαψεύδει τις προσδοκίες μας

Αν αφιερώνετε πολλή προσοχή και αγάπη σε κάποιον και αυτός δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα μαζί σας, είναι καιρός να σταματήσετε να επενδύετε προσπάθεια και ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας. Όλοι μας επενδύουμε στα συναισθήματα άλλων ανθρώπων και το κάνουμε επειδή απλώς το θέλουμε. Εξάλλου, είναι αυτό που τροφοδοτεί τις διαπροσωπικές σχέσεις και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικοί για εμάς. Ωστόσο, μερικές φορές κάνουμε κακές επιλογές σχετικά με αυτόν που διαλέγουμε να επενδύσουμε, μοιράζοντας απλόχερα καλοσύνη, αφοσίωση, στοργή, χρόνο και ενέργεια. Μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας.

Και το λάθος μας εντοπίζεται στο ότι οι ενέργειές μας δεν αναγνωρίζονται. Υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να τραβούν την προσοχή αλλά ξεχνούν ότι μια σχέση αφορά στην ανταλλαγή και στην αμοιβαιότητα. Πάνω απ΄ όλα, προϋποθέτει ψυχολογική και συναισθηματική ωριμότητα, για να δημιουργηθεί μια σχέση στην οποία και τα δύο μέρη κερδίζουν και κανείς δεν χάνει.

Δεν είναι πάντα εύκολο να οικοδομήσουμε ισχυρές και βαθύτερες σχέσεις με τους γύρω μας. Υπάρχουν εκείνοι που μας απογοητεύουν, που μας παραμελούν και υπάρχουν εκείνοι που κάποιες φορές εσκεμμένα μας αφήνουν στην άκρη.

Εντούτοις, υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε: το να νοιαζόμαστε για τους άλλους και να προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε δεν πέφτουν ποτέ στο κενό. Αντίθετα, αποτελούν σημάδια ευγένειας. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να μην παραμελούμε ποτέ και τις ανάγκες που έχει ο ίδιος μας ο εαυτός, ανάγκες για αυτοεκτίμηση και σεβασμό από τους άλλους.

Ίσως αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε λιγάκι παραπάνω.

Πώς να αναγνωρίσετε αυτούς που αξίζουν την προσοχή, την αγάπη και το χρόνο σας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που να μας λέει ποιος δεν πρόκειται ποτέ να μας απογοητεύσει. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιος θα είναι πάντα κοντά μας, ποιος θα στέκεται σταθερά δίπλα μας ή ποιος θα είναι πάντα στη διάθεσή μας για να μας στηρίξει και να ενισχύσει την ανάγκη μας να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες. Οι σχέσεις, ερωτικές ή μη, διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου. Γίνονται ανθεκτικότερες μέσα από τις στιγμές και τις εμπειρίες εκείνες που βάζουν το δεσμό σε δοκιμασία.

Είναι εκείνες τις στιγμές που, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ανακαλύπτουμε ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας.

Συναισθηματική συνέπεια

Η συναισθηματική συνέπεια αναφέρεται στην ψυχολογική ισορροπία, σύμφωνα με την οποία εγγυόμαστε στους άλλους ότι θα ενεργούμε και θα αντιδρούμε πάντα με συνέπεια. Όλοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους που συμπεριφέρονται απρόβλεπτα. Αυτό μας προκαλεί ανασφάλεια. Υπάρχουν μέρες που είναι φιλικοί και προσεγγίζονται εύκολα και άλλες στιγμές που αντιδρούν με κάποια ψυχρότητα και εχθρότητα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί και διαισθητικοί όταν πρόκειται να δημιουργήσετε σχέσεις ή φιλίες με συναισθηματικά ασταθείς ανθρώπους, μιας και μπορεί να εμφανίζουν ξαφνικά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Κάποιες μέρες, μπορεί να φαίνεται ότι μας χρειάζονται πάρα πολύ και άλλες μέρες μπορεί να μας ξεχάσουν εντελώς.

Δέσμευση: πείτε όχι σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας

Η δέσμευση αφορά στο αδιάλειπτο ενδιαφέρον που εγγυάται εξίσου αμείωτη και αδιάλειπτη προσοχή. Έτσι, διατηρείται ένας σημαντικός δεσμός με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η πτυχή μπορεί να αντικατοπτρίζεται με πολλούς τρόπους:

Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια ή υποστήριξη και μπορούμε να στηριχτούμε στους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Η δέσμευση εκδηλώνεται επίσης από τη δυνατότητα να φανταζόμαστε μαζί με κάποιον ένα κοινό μέλλον και να κάνουμε σχέδια για το μέλλον παρέα.

Συνεπώς, προϋποθέτει να θέλουμε τα ίδια πράγματα. Εάν φτάσουμε στο σημείο που δουλεύουμε μόνοι μας για την επίτευξη αυτών των στόχων, τότε αυτή η δέσμευση δεν είναι αληθινή.

Η ικανοποίηση βασικών αναγκών

Όλοι έχουμε βασικές ανάγκες. Είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε. Διαφορετικά, θα κάνουμε το λάθος να επενδύουμε πάντα στους άλλους και να ξεχνάμε ότι και εμείς αξίζουμε και χρειαζόμαστε φροντίδα, προσοχή και αναγνώριση.

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται στις καθημερινές μας σχέσεις:

Στοργή και αγάπη

Υποστήριξη

Αμοιβαία εμπιστοσύνη

Σεβασμός

Η ανάγκη να νιώθουμε ότι είμαστε πολύτιμοι και σημαντικοί

Η βεβαιότητα για ειλικρίνεια και μια έντιμη σχέση.

Συντροφικότητα

Η ανάγκη να μοιραζόμαστε θετικές και ουσιαστικές εμπειρίες.

Η ικανότητα να επανορθώνουμε, να επιλύουμε και να συγχωρούμε τα λάθη.

Όλοι μας κάνουμε λάθη. Ωστόσο, όλοι μας αξίζουμε τη συγχώρεση των ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν για να βελτιώσουμε και να οικοδομήσουμε ισχυρότερες σχέσεις μαζί τους.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που συχνά έχουν μια «όλα ή τίποτα» συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι μας αντιμετωπίζουν με σκληρότητα και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε αμφιβολίες, αδυναμίες ή να κάνουμε μικρά λάθη.

Όχι μόνο αυτό, υπάρχουν και άνθρωποι με τους οποίους δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε και οι οποίοι είναι ανίκανοι να κάνουν παραγωγικό διάλογο. Δεν μπορούν να κάνουν μια συζήτηση, ώστε να διευκρινίσουν τις σκέψεις, τις αμφιβολίες ή τα λάθη τους. Επομένως, δεν μπορούν να βρουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συχνά στην καθημερινή ζωή.

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας δεν είναι σε θέση να αναδημιουργήσει, να επανορθώσει ή να αναγνωρίσει το σφάλμα του. Αδυνατεί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διορθώσει τη συμπεριφορά του. Είναι, χωρίς αμφιβολία, μια προβληματική προσωπικότητα, που στο μέλλον θα μας κάνει περισσότερο λυπημένους παρά ευτυχισμένους.

Συμπερασματικά, εάν σκεφτείτε καθεμιά από αυτές τις πτυχές μιας σχέσης ή μιας φιλίας, θα δείτε ότι υπάρχουν πάντα μικρές ενδείξεις ως προς εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους αξίζει να επενδύσουμε την εμπιστοσύνη μας, τις ελπίδες και τα όνειρά μας.  Να θυμάστε πως υπάρχουν πάντα περιπτώσεις ανθρώπων που δεν αξίζει να εμπιστευτούμε. Μάθετε να μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ