Συμπτώματα κατά την περίοδο που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Συνηθίζουμε να δικαιολογούμε τα πάντα στην περίοδο, όμως, αυτά εδώ τα σημάδια δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Κάποια συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται από τις γυναίκες και να γίνονται αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές.

Σχεδόν καμία γυναίκα δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, με κάποια άλλη. Και πρόκειται για μία τόσο περίπλοκη λειτουργία του γυναικείου σώματος, που πολύ κακώς συνηθίζουμε να αποδίδουμε τα πάντα εκεί: ο πόνος, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, η ακανόνιστη περίοδος και τόσα άλλα αποδίδονται στην περιπλοκότητα αυτής της φυσικής λειτουργίας. Ωστόσο, κάποια συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται από τις γυναίκες και να γίνονται αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές.

Ποια είναι αυτά;

Υπερβολικός πόνος

Δεν δικαιολογείται πάντα ο πόνος της περιόδου και οι ανυπόφορες κοιλιακές κράμπες. Επειδή, πολύ συχνά η ένταση του πόνου μαρτυρά άλλου είδους γυναικολογικό πρόβλημα (π.χ.: ενδομητρίωση ή ινομυώματα), σοφή θα ήταν η άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο. Βαριές περίοδοι συνήθως λογίζονται αυτές που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά της για αρκετές μέρες και δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τη συστηματική λήψη αναλγητικών.

Αμελητέα ροή

Κάποιες γυναίκες πανηγυρίζουν, όμως, δεν είναι ακριβώς ευχάριστο. Η μικρή απώλεια αίματος και η απουσία περιόδου ανά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην αμηνόρροια, κοινώς την οριστική διακοπή της περιόδου, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Τι έκαναν οι γυναίκες όταν είχαν περίοδο πριν τις σερβιέτες και τα ταμπόν;

Το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως σε αθλήτριες που ασκούνται έντονα, διατηρώντας χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος ή σε γυναικείο πληθυσμό που υποσιτίζεται. Αν, ωστόσο, το σύμπτωμα εμφανίζεται σε γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού, συνίσταται επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλήματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς ή η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.

Σοβαρή παρατεταμένη αιμορραγία Αν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, με ροή που απαιτεί συχνότατες αλλαγές, χρειάζεται άμεσα η συμβουλή γιατρού. Ειδικά στην περίπτωση που τα παραπάνω συνοδεύονται από ταχυπαλμίες, αίσθημα κόπωσης και πυρετούς, υποδεικνύουν αιμορραγική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Φαινόμενο Mittelschmerz

Αρκετές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας αισθάνονται έναν οξύ πόνο που μοιάζει με τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή προς την πλευρά της ωοθήκης που συμβαίνει η ωορρηξία. Πρόκειται για το φαινόμενο mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως και το ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να συνοδεύεται πολύ μικρές ποσότητες αίματος. Αν, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει θυμίζει κανονική ροή περιόδου στα μισά του μήνα (δύο περίοδοι σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών), καλό είναι ένα άμεσο ραντεβού με τον γυναικολόγο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ