Τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια που χρησιμοποιούν συνέχεια τα μωρά


Η καθαριότητα και η τάξη στο περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί μας, είναι από τα πρώτα και πιο σημαντικά μελήματα που έχουν οι γονείς. Καθαρίζουμε με επιμέλεια το πάτωμα που μπουσουλάνε, σιδερώνουμε τα ρουχαλάκια τους πάντα με καυτό σίδερο, πλένουμε καλά τα μπιμπερό και τα ποτήρια τους, αερίζουμε, ξεσκονίζουμε, και γενικά φροντίζουμε να τα εκθέτουμε όσο το δυνατόν λιγότερο σε τέτοιου είδους κινδύνους.

Ωστόσο, υπάρχουν αντικείμενα που τα παιδιά μας χρησιμοποιούν καθημερινά και που κουβαλούν περισσότερα μικρόβια απ’ όσα φανταζόμαστε. Αντικείμενα υπεράνω υποψίας τα οποία πιάνουν συνέχεια με τα χεράκια τους και τα βάζουν συχνά στο στόμα τους.

 

Εάν θέλουμε, λοιπόν, να προστατέψουμε τα παιδιά από πηγές μολύνσεων και μικροβίων, καλό θα είναι να τα αποφεύγουμε ή να τα πλένουμε πολύ καλά.

Η πιπίλα

Το πρώτο αντικείμενο – φορέας μικροβίων, είναι η αθώα πιπίλα που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των μικρών παιδιών. Είναι η παρηγοριά τους, το σταθερό παιχνίδι τους μέσα στη μέρα, το «νανουριστικό» τους ενώ τους ανακουφίζει και από τους πόνους στα ούλα λίγο πριν σκάσουν τα πρώτα τους δοντάκια.

Επειδή, λοιπόν, κρατούν την πιπίλα σχεδόν όλη τη μέρα με όχι και τόσο καθαρά χέρια πάντα, ενώ την πετάνε στο πάτωμα, την ακουμπούν σε σκονισμένα έπιπλα κι έπειτα τη βάζουν στο στόμα τους, είναι το αντικείμενο που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο απ’ όλα. Καλό είναι να περιορίσουμε όσο μπορούμε τη χρήση της και να φροντίζουμε να την πλένουμε πολλές φορές μέσα στη μέρα με ζεστό νερό, ενώ χρειάζεται να πλένετε τακτικά και στο πλυντήριο πιάτων (εάν έχετε) για να απολυμαίνεται καλύτερα.

Το καροτσάκι τους

Εκτός από το γεγονός ότι το καρότσι της βόλτας εκτίθεται στην περιβαλλοντολογική ρύπανση καθημερινά, έχουμε την τάση να το αποθηκεύουμε στην αποθήκη, σε κάποια γωνία του σπιτιού ή ακόμα και στο γκαράζ όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Γι’ αυτόν το λόγο είναι από τα αντικείμενα που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή, αφού έρχεται καθημερινά σε επαφή με το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού μας. Καλό είναι να το πλένουμε συχνά είτε στο πλυντήριο εάν μπαίνει, είτε με μπόλικη σαπουνάδα και νερό. Έπειτα, προσπαθούμε να το φυλάμε σε καθαρό μέρος.

Τα μαλακά κουκλάκια τους ή τα πλαστικά παιχνίδια για τα δόντια

Όλα, σχεδόν, τα παιδιά, έχουν κάποια λούτρινα κουκλάκια τα οποία αγαπάνε λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Τα κρατάνε αγκαλιά όλη τη μέρα, τα παίρνουν μαζί στη βόλτα τους, παίζουν μ’ αυτά στην παιδική χαρά και, φυσικά, κοιμούνται μαζί τους! Αυτά τα αθώα και γλυκά παιχνίδια, λοιπόν, λόγω της χρήσης τους, έχουν τόσα πολλά μικρόβια όσα δεν φανταζόμασταν ποτέ! Μη διατάζετε να τα πλένετε συχνά και να αποφεύγετε να τα βγάζετε εκτός σπιτιού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλαστικά παιχνίδια που χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως εκείνα για τους πόνους των δοντιών που πρόκειται να βγουν.

Η τσάντα με την προίκα του μωρού

Όπου υπάρχει μωρό, υπάρχει και μία τσάντα που κουβαλάει μόνιμα την προίκα του! Καμία μαμά δεν διανοείται να κυκλοφορήσει χωρίς αυτήν, αφού έχει μέσα το νερό του, το φαΐ του, κάτι για να μασουλάει, μωρομάντηλα, πάνες, παιχνίδια, και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτή η τσάντα, λοιπόν, την οποία αγαπάμε όλες οι μαμάδες γιατί μας λύνει τα χέρια, ακουμπάει σε παγκάκια, πεζοδρόμια, καρέκλες ή παιδικές χαρές. Έρχεται σε επαφή με εκατομμύρια μικρόβια και χρειάζεται τακτικό καθάρισμα. Προτιμήστε τις πάνινες τσάντες που μπαίνουν και στο πλυντήριο και φροντίστε να έχετε δύο ή τρεις αντίστοιχες τσάντες ώστε να τις πλένετε συχνά.

Τα κλειδιά του αυτοκινήτου και το κοντρόλ της τηλεόρασης

Μπορεί να αποφεύγουμε να τους δίνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή το κοντρόλ της τηλεόρασης, αλλά πάντα βρίσκουν έναν μαγικό τρόπο να τα ανακαλύπτουν και να τα βάζουν στο στόμα τους. Αυτά τα δύο αντικείμενα, λοιπόν, για λόγους ευνόητους, είναι πάντα πολύ βρώμικα! Προσπαθήστε να τα μην τα έχετε σε εμφανή σημεία ή, αν γίνεται, να τα περνάτε με ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι ή ένα αντισηπτικό μαντηλάκι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ