Hi tech απογείωση για την βιομηχανία υδρογονανθράκων


Τεκτονικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στην βιομηχανία υδρογονανθράκων. Ένα νέο κύμα καινοτομίας στην ψηφιακή τεχνολογία εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2023.

Όπως εξηγεί το σχετικό video, οι πετρελαϊκές εταιρείες επί δεκαετίες επενδύσουν σε ισχυρούς υπολογιστές προκειμένου να αναλύσουν σεισμικά δεδομένα και να καθορίσουν τους «στόχους» στις γεωτρήσεις. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε και σήμερα μια στις τρεις προσπάθειες οδηγεί σε ανεύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Τα νέα μοντέλα, όμως, υπόσχονται περαιτέρω βελτίωση, λένε οι αναλυτές, με την αναλογία να διαμορφώνεται σε ένα στα δυο.

Η διάδοση «έξυπνων» μηχανημάτων επιτρέπει την αυτοματοποίηση και κάνει τις διαδικασίες ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και φθηνότερες. Η νορβηγική Equinor, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση θα της επιτρέψει να κάνει τις γεωτρήσεις 15-20% γρηγορότερα ως το 2020.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες cloud επιτρέπουν στον κλάδο να αποθηκεύει και να αναλύει τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχει συγκεντρώσει σε σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ υποχωρεί και το κόστος των αισθητήρων συγκέντρωσης στοιχείων. Στην επέκταση του κοιτάσματος Tengiz στο Καζακστάν, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή το 2022, η Chevron θα χρησιμοποιήσει ένα εκατομμύριο αισθητήρες.

Μια απλή αύξηση 1% στην παραγωγή από κάθε κλασσικό πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά τον κόσμο μπορεί να προσθέσει το ισοδύναμο 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα στην αγορά. Οσο δηλαδή η παραγωγή της Λιβύης. Κάτι που όπως είναι φυσικό θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές.

Η τεχνολογία, δηλαδή, θα βοηθήσει τον κλάδο να πολεμήσει την αυξανόμενη «απειλή» που αντιμετωπίζει από τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ