Ένα αυγό την ημέρα, το διαβήτη κάνει πέρα;


Ερευνητές ακολούθησαν τη διατροφή μιας ομάδας ανδρών για 20 χρόνια και ανακάλυψαν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών, μιας αμφιλεγόμενης για πολλούς τροφής όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Ορισμένα πρόσφατα άρθρα φαίνεται να μην συμφωνούν με πολλές καθιερωμένες οδηγίες υγείας. Η κατανάλωση αυγών είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με συγκρουόμενες έρευνες που τη συνδέουν με προβλήματα υγείας, όπως το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και ο διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 καθώς και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση περισσότερων αυγών, ως μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Η νέα μελέτη εξέτασε 239 δείγματα ορού αίματος από συμμετέχοντες στη μελέτη Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study (KIHD) στην ανατολική Φινλανδία. Τα δείγματα αναλύθηκαν αφού χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: στα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη αυγών, οριζόμενη ως ο μέσος όρος ενός αυγού ανά ημέρα, σε χαμηλότερη πρόσληψη (δύο αυγά την εβδομάδα), σε εκείνους που κατανάλωναν αυγά και ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 και σε αυτούς που παρέμειναν υγιείς και ενήργησαν ως ομάδα ελέγχου. Επίσης οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες κατά μέσο όρο για ένα διάστημα 19,3 χρόνων.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research, έδειξαν ότι τα δείγματα αίματος των ανθρώπων που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα περιελάμβαναν ορισμένα μόρια λιπιδίων που συνδέονταν με το προφίλ αίματος της ομάδας των υγιών ανδρών που δεν παρουσίαζε διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, ορισμένα μόρια στα δείγματα αίματος από τους άνδρες που εμφάνισαν διαβήτη συσχετίστηκαν θετικά με εκείνα που βρέθηκαν στην ομάδα χαμηλότερης πρόσληψης αυγών. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο του αμινοξέος τυροσίνης στο αίμα συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενα ευρήματα από την ίδια μελέτη έχουν επίσης προτείνει ότι η κατανάλωση περίπου ενός αυγού την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους μεσήλικες άνδρες. “Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση δυνητικών στοιχείων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη συσχέτιση χρησιμοποιώντας μη στοχευμένη μεταβολικοποίηση, μια τεχνική που επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών των χημικών μέσα σε ένα δείγμα”, λέει η κύρια συντάκτρια της μελέτης Stefania Noerman από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Η υψηλή πρόσληψη αυγών έχει συχνά αποθαρρυνθεί στο παρελθόν, λόγω του υψηλού επιπέδου χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία και οι γνώμες των ειδικών διχάζονται όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία. Τα πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν δυνητικοί μεταβολίτες που μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση αυγών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. “Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε τυχόν αιτιατά συμπεράσματα, έχουμε στη διάθεσή μας κάποιες ενδείξεις για ορισμένες ενώσεις που σχετίζονται με τα αυγά που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω λεπτομερείς έρευνες τόσο με κυτταρικά μοντέλα όσο και με μελέτες παρέμβασης σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές , όπως η μεταβολικοποίηση, είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από τις φυσιολογικές επιπτώσεις της πρόσληψης αυγών “, κατέληξε η Noerman.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ