Ανδρική γονιμότητα: Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;


Τα προβλήματα υπογονιμότητας επηρεάζουν το 8-12% των ζευγαριών. Έως και το 50% των υπογόνιμων ζευγαριών είναι αποτέλεσμα της ανδρικής υπογονιμότητας, είτε εν μέρει είτε αποκλειστικά. Πολλοί άνδρες δεν αναζητούν θεραπεία ή καν ερευνούν τον ρόλο που μπορεί να παίξουν στην υπογονιμότητα. Είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ρόλος της ανδρικής υπογονιμότητας.

Δυστυχώς, τα στοιχεία για την ανδρική υπογονιμότητα είναι πιο περιορισμένα από τις μελέτες για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Πολλοί παράγοντες, τόσο τροποποιήσιμοι όσο και μη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν αγωνίζεστε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.

Είναι όλα σχετικά με το σπέρμα;

Η ανδρική υπογονιμότητα ή η αδυναμία πρόκλησης εγκυμοσύνης σε μια γόνιμη γυναίκα, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ελλείψεις στο σπέρμα. Τα θέματα ανεπάρκειας περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση ή τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα του σπέρματος – την ικανότητά τους να κινούνται – ή τη μορφολογία του σπέρματος – τη φυσική δομή. Ένας συνδυασμός αυτών των ελλείψεων μπορεί επίσης να υπάρχει. Περίπου το 7% όλων των ανδρών έχουν κάποιου βαθμού ανωμαλία στο σπέρμα.

Ανωμαλίες σπέρματος

Ο αριθμός ή η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων είναι ο αριθμός των μικροσκοπικών σπερματοζωαρίων που υπάρχουν στο υγρό της εκσπερμάτισης. Ο αριθμός των ανδρικών σπερματοζωαρίων μειώθηκε γρήγορα και σημαντικά από τη δεκαετία του 1940 — και οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί . Στη δεκαετία του 1940, ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων ήταν 113 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Στη δεκαετία του 1990, ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων ήταν 66 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Παραδόξως, ο μέσος αριθμός ανδρικών σπερματοζωαρίων μετά το 2000 συνέχισε να μειώνεται κατά 2,64% ετησίως.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αζωοσπερμία Έλλειψη σπέρματος
  • Ολιγοζωοσπερμία Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, λιγότερο από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, είναι κλινικά σημαντικός.
  • Ασθενοζωοσπερμία Αυτό είναι σπέρμα που έχει ανεπάρκεια κινητικότητας. Το σπέρμα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω του βλεννογόνου του τραχήλου της μήτρας για να βρει το ωάριο στόχο του. Η κακή κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.
  • Τερατοζωοσπερμία Αυτό είναι σπέρμα με ανώμαλη δομή. Το προβληματικό σπέρμα προκαλεί προβλήματα γονιμότητας.

Η αιτία της σημαντικής πτώσης στη συγκέντρωση του σπέρματος είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, τροποποιήσιμοι και μη, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ