Λίγα λόγια για τα κρασιά της Προβηγκίας


Η Provence (Προβηγκία) είναι μια περιοχή κρασιού της Γαλλίας, γνωστή για την ποιότητα (και ποσότητα) των ροζέ κρασιών της και για το ζεστό, ήπιο κλίμα της.

Ο εκσυγχρονισμός που συμβαίνει σε πολλές παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές της νότιας Γαλλίας, δεν έχει επηρεάσει τόσο πολύ την Προβηγκία αλλά ωστόσο υπάρχουν σαφή σημάδια αλλαγής. Οι ποικιλίες σταφυλιών της περιοχής, Carignan, Barbaroux (Barbarossa της Σαρδηνίας) και Calitor, έχουν αντικατασταθεί από περισσότερο εμπορικά βιώσιμες ποικιλίες όπως Syrah και Cabernet Sauvignon.

Ο όρος cépages améliorateurs (“βελτιωτικές ποικιλίες”) κερδίζει νόημα στην Προβηγκία, καθώς έρχονται από το γειτονικό Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν. Μολονότι οι ποικιλίες Barbaroux και Calitor έχουν καταργηθεί σταδιακά (μεταξύ 2000 και 2015), οι παραδοσιακά επιτυχημένες τοπικές ποικιλίες Mourvedre, Tibouren και Vermentino (γνωστή στους ντόπιους ως Rolle) -έχουν κερδίσει πόντους, αποδεικνύοντας αντίστοιχα την αξία τους στα ερυθρά, ροζέ και λευκά κρασιά της Προβηγκίας.

8+1 περιοχές στην Γαλλία που μπορείτε να κάνετε οικονομικές οινοτουριστικές διακοπές
Οι αμπελώνες της Προβηγκίας καλύπτουν μια περιοχή της νοτιοανατολικής ακτογραμμής της Γαλλίας που μετρά περίπου 200 χλμ από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Σε αυτό το χαρακτηριστικό Μεσογειακό κλίμα (κανένας αμπελώνας της Προβηγκίας δεν είναι σε απόσταση πάνω από 56 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο), τα αμπέλια απολαμβάνουν γύρω στις 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, μαζί με μέση ετήσια θερμοκρασία των 58f (14.5C). Τα μακρά, ξηρά καλοκαίρια παρέχουν ιδανικές συνθήκες συγκομιδής τις περισσότερες χρονιές, αφήνοντας την πλειονότητα των καλλιεργητών της περιοχής να ξεφεύγουν από την ανησυχία για ανεπιθύμητη σήψη και νόσων της αμπέλου.

Οι άνεμοι που χαρακτηρίζουν το νότιο γαλλικό κλίμα (όπως ο δροσερός μιστράς που φυσάει κάτω από το Ροδανό) αποτελούν σημαντικό παράγοντα εδώ. μειώνουν περαιτέρω τον επιπολασμό των μυκητιακών νόσων, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο διαρθρωτικής βλάβης ακόμη και για τα ίδια τα φυτά της αμπέλου. Επιπλέον, οι ιδανικές συνθήκες του καλοκαιριού αντισταθμίζονται κάπως από βίαιες καταιγίδες που χτυπούν την άνοιξη και το φθινόπωρο, φέρνοντας περισσότερο από 30 ίντσες (760 χιλιοστά) ετήσιων βροχοπτώσεων.

Ο George Lucas του Star Wars αγόρασε κτήμα στην Προβηγκία
Η Provence έχει σχετικά μικρό αριθμό Ονομασιών Προέλευσης συγκριτικά του μεγέθους της, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Cotes de Provence. Το 2005, αντιστοιχούσε σε πάνω από 200.000 στρέμματα) αμπελώνων. Αυτά επικεντρώνονται στο ανατολικό ήμισυ της Προβηγκίας (το οποίο μοιράζονται με το Coteaux Varois), παρόλο που υπάρχουν κομμάτια αμπέλων της Cotes de Provence δυτικά ως την περιφερειακή πρωτεύουσα, την Μασσαλία.

Η δυτική πλευρά της Προβηγκίας είναι ελαφρώς πιο ποικίλη. Κυριαρχείται από τη δεύτερη μεγαλύτερη Ονομασία Προέλευσης της περιφέρειας Coteaux d’Aix-en-Provence, η οποία μετρά περίπου 40000 στρέμματα γης στα βόρεια και δυτικά της πόλης Aix-en-Provence. Οι ονομασίες Ventoux (πρώην Cotes du Ventoux) και Luberon βρίσκονται μόνο στα βόρεια. Διοικητικά, περιλαμβάνονται στην περιοχή Provence-Alpes-Cote d’Azur, αλλά από οινικής πλευράς διοικούνται ως μέρος της Ροδανού.

Ενώ το παραδοσιακό κρασί της Προβηγκίας είναι το ροζέ Cotes de Provence, είναι οι μικρότερες, πιο περιφερειακές ονομασίες που πραγματικά κάνουν την περιοχή ενδιαφέρουσα για τους λάτρεις του κρασιού. Ανατολικά της Προβηγκίας, τα αρωματικά κρασιά της μικροσκοπικής ονομασίας προέλευσης Bellet γίνονται στους στενούς λόφους πάνω από τη Νίκαια. Η Δύση φιλοξενεί τα βιολογικά κόκκινα και ροζέ με το γεωλογικά χαρακτηριστικό Les Baux-de-Provence. Τα δύο πιο γνωστά ονόματα από την περιοχή βρίσκονται ακριβώς στη μεσογειακή ακτή μεταξύ Μασσαλίας και Τουλόν. Εδώ, τα βαθιά χρωματισμένα, πλούσια σε άρωμα κόκκινα της Bandol παράγονται μόλις 19 χλμ. από τα βοτανικά, γεμάτα λευκά του Cassis (δεν πρέπει να συγχέονται με το λικέρ με το ίδιο όνομα).

Αυτές οι μικρότερες Ονομασίες Προέλευσης, μαζί με τις υπο-ονομασίες Cotes de Provence (Frejus, Sainte-Victoire και La Londe), αποτελούν μόνο το 15% περίπου της ετήσιας παραγωγής οίνου της Προβηγκίας. Η περιοχή εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα τραγανά, δροσιστικά ροζέ που έχουν κερδίσει διεθνή φήμη.

Οδηγός για αρχάριους: Οι βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας
Μερικά από τα καλύτερα κρασιά της περιοχής:

Domaine Tempier Bandol Rouge Cuvee Cabassaou, Provence,
€103

Chateau d’Esclans Cotes de Provence Garrus Rose,
Grenache (Garnacha) €90

Domaine Tempier Bandol Rouge Cuvee La Tourtine, Provence,
Cinsaut – Grenache – Mourvedre €62

Domaine Tempier Bandol Cuvee Speciale La Migoua, Provence, Mourvedre (Monastrell) €59

Domaine de la Begude Bandol La Brulade Rouge, Provence,
Southern Rhone Red Blend €52

Domaine de la Begude Bandol, Provence, Southern Rhone Red Blend €27

Chateau de Pibarnon Bandol, Provence, Grenache – Μourvedre €33

Chateau Simone Palette Rose, Provence, France
Southern Rhone Red Blend €43

Clos Cibonne Cotes de Provence Tibouren Cuvee Speciale des Vignettes Rose, Tibouren €31

Domaine Tempier Bandol Rose, Provence, Southern Rhone Red Blend, €32

Domaines Ott Chateau Romassan Bandol Rose, Provence,
Cinsaut – Grenache – Mourvedre €31

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ