Ο πρόεδρος της Ινδονησίας ζηταεί από τον Μπάιντεν να «κάνει περισσότερα» για τη Λωρίδα της Γάζας


Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ζήτησε τη Δευτέρα από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, «να κάνει περισσότερα για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες» στη Λωρίδα της Γάζας και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Η Ινδονησία καλεί τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες στη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός είναι απόλυτα απαραίτητη για το καλό της ανθρωπότητας», είπε ο Τζόκο Ουιντόντο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.

Όταν σχεδιαζόταν η συνάντηση αυτή, σκοπός ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τζακάρτα πριν από τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει εξαρχής σθεναρά το Ισραήλ στη σύρραξη· ενώ ο Τζόκο Ουιντόντο είναι ο πρόεδρος μιας από τις πολυπληθέστερες μουσουλμανικές χώρες στον πλανήτη.

«Είναι αναγκαίο να ακούσουμε την άποψη της Ινδονησίας για τη σύγκρουση σε εξέλιξη στην Εγγύς Ανατολή», δήλωνε την Κυριακή σε δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει η Ινδονησία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο», πρόσθετε.

Κάτι που αφορά «το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός», αλλά και πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η λύση των δυο κρατών και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, κατά τον ίδιο.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως ο κ. Μπάιντεν θα «ακούσει προσεκτικά» τι διαμείφθηκε κατά την κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στο Ριάντ, που καταδίκασε το Σάββατο τις «βάρβαρες» ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος τόνισε το βράδυ προχθές Κυριακή στην Ουάσιγκτον, σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, πως θα επέδιδε «πολύ σθεναρό μήνυμα», όπως συμφωνήθηκε στην κοινή σύνοδο.

«Επίσης, θα επιδώσω συγκεκριμένο μήνυμα» του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, «που μου ζήτησε να μεταφέρω στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», πρόσθεσε ο Τζόκο Ουιντόντο.

«Συνολική στρατηγική εταιρική σχέση»

Κατά τη σύνοδο του ΟΙΣ, διαβεβαίωσε πως τάχθηκε υπέρ της δικαιοσύνης «για τους Παλαιστίνιους» και επέμεινε στο γεγονός ότι «δημόσιες υποδομές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να στοχοποιούνται», ενώ έκρινε πως το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδονησία διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία της ισραηλινής κυβέρνησης ότι κάτω από νοσοκομείο στη Γάζα κατασκευασμένο με ινδονησιακή χρηματοδότηση βρίσκεται δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς και εξέδρα εκτόξευσης ρουκετών.

Με το ένα μάτι στραμμένο στην Κίνα, οι δυο πρόεδροι επρόκειτο εξάλλου να ανακοινώσουν «συνολική στρατηγική εταιρική συνεργασία», το υψηλότερο επίπεδο διμερούς στρατηγικής συνεργασίας για την Τζακάρτα, σύμφωνα με έτερο ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε παρόμοια συνεργασία με το Βιετνάμ στο Ανόι τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο προσπαθειών των ΗΠΑ να διευρύνουν και να βαθύνουν το δίκτυο συμμαχιών τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Όπως και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, η Ινδονησία έχει λάβει δάνεια κι έχει εγκρίνει πελώριες επενδύσεις της Κίνας στις υποδομές.

Ο Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία το 2024, τη χρονιά που ολοκληρώνεται η δεύτερη πενταετής θητεία του, επρόκειτο επίσης να συζητήσει με τον κ. Μπάιντεν για τη συνεργασία ως προς τα ορυκτά. Η Ουάσιγκτον ορέγεται τα πελώρια αποθέματα νικελίου του αρχιπελάγους, καθώς πρόκειται για μέταλλο απαραίτητο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων· όμως είναι η Κίνα αυτή που έχει κυρίαρχη θέση στην εκμετάλλευσή τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ