Βοιωτία: Αύριο η απολογία του 41χρονου αστυνομικού για τον θάνατο του 17χρονου – Επεισόδια από Ρομά 


Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (14/11) σε Μέγαρα, Θήβα, Αλίατρο, Χαλκίδα και Θεσσαλονική από Ρομά που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού στη Βοιωτία.

Τα εν λόγω επεισόδια στη Βοιωτία είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει για περίπου μια ώρα η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς οι συγκεντρωμένοι Ρομά στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τους έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και πετούσαν πέτρες στο οδόστρωμα.

Βοιωτία: Τραυματίστηκε ο δήμαρχος Αλιάρτου

Ο δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης που προσπάθησε να ηρεμήσει τις ομάδες των Ρομά και να αποτρέψει την επέκταση των επεισοδίων, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, πήγε στο κέντρο υγείας της περιοχής και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί προχώρησαν σε χρήση χημικών για να αποφευχθεί η επέκταση των επεισοδίων.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε Αλίατρο και Θήβα από ομάδες ατόμων που έκλεισαν με φωτιές την περιφερειακή οδό Θηβών – Λειβαδιάς, ενώ αποκλείστηκε η περιοχή στην πόλη της Χαλκίδας από τις Καμάρες μέχρι τα ΚΤΕΛ.



Βοιωτία: Τι κατέθεσαν ο αδερφός του 17χρονου Ρομά και ένας συνάδελφος του κατηγορούμενου αστυνομικού

Ο αδερφός του θύματος, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο όχημα με με εκείνον, περιέγραψε στην κατάθεσή του την κίνηση που έκανε ο αστυνομικός προς την πλευρά τους, την αντίδραση του 17χρονου και τον πυροβολισμό από τον οποίο έπεσε νεκρός.



«Αντιληφθήκαμε ξαφνικά να έρχεται κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα και με κατεύθυνση από Λιβαδειά προς Θήβα ένα σκούρο αυτοκίνητο και πίσω του και μακριά του είδαμε να έρχεται ένα περιπολικό με αναμμένο το φάρο του. Αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για το όχημα που καταδίωκε ο σταθμός του αστυνομικού τμήματος Αλιάρτου και ξεκινήσαμε κι εμείς, κάνοντας αμέσως χρήση τόσο των φωτεινών σημάτων του οχήματος όσο και της κόρνας του αυτοκινήτου το οποίο σας λέω ότι είναι Συμβατικό όχημα και όχι έγχρωμο περιπολικό. Οδηγός στο υπηρεσιακό μας όχημα ήταν ο αρχιφύλακας και εγώ βρισκόμουν στην θέση του συνοδηγού. Από πίσω ακολουθούσε και το περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Αλιάρτου έχοντας συνεχώς αναμμένο το φάρο του, αλλά και την σειρήνα του την οποία ακούγαμε στο δρόμο.

Ο συνάδελφός μου ανέπτυξε ταχύτητα και καταφέραμε να προσεγγίσουμε το ανωτέρω όχημα που είδα καθαρά την πινακίδα κυκλοφορίας και την αναφέραμε στο κέντρο» αναφέρει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega και συνεχίζει: «Μόλις ο οδηγός του αυτοκινήτου μας κατάλαβε, ανέπτυξε κι άλλο ταχύτητα, έφτασε μέχρι τα 160 χλμ την ώρα περίπου και κινήθηκε επίτηδες αριστερά πηγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν κατάμαυρο και παρόλο που είχαμε ανάψει την μεγάλη σκάλα δεν μπορούσαμε να δούμε καθόλου πόσα άτομα υπήρχαν μέσα σε αυτό. Κάποια στιγμή φτάσαμε περιφερειακά της εκκλησίας του χωριού και εκεί το όχημα εγκλωβίστηκε για λίγο γιατί δεξιά και αριστερά έτυχε να έχει εμπόδια και να στρίβει μπροστά του ένα άλλο αμάξι το οποίο και του έκοψε την πορεία.

Σταματήσαμε ακριβώς πίσω από το όχημα, ο οδηγός κατέβηκε αμέσως πρώτος και κινήθηκε προς την πόρτα του οδηγού του μπροστινού μας οχήματος. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα ακόμα να καταλάβω πόσα άτομα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα σχεδόν με το Γιώργο κατέβηκα και εγώ από το περιπολικό και στάθηκα πίσω ακριβώς και διαγώνια από αυτό ώστε να μπορώ να ελέγξω και την δεξιά πλευρά του μήπως και βγει κανένας έξω από αυτό».

«Ο Γ… άρχισε να δίνει εντολές στον οδηγό του οχήματος, φωνάζοντάς του δυνατά ότι είμαστε αστυνομικοί και λέγοντάς του να ανοίξει την πόρτα και να βγει έξω. Εκείνος δεν άνοιξε όμως ούτε την πόρτα ούτε το παράθυρο αλλά δεν άνοιξε και καμία άλλη πόρτα ή άλλο παράθυρο του οχήματος. Τότε ο Γ… έπιασε το πόμολο άνοιξε την πόρτα του αμαξιού και φώναξε δυνατά στον οδηγό “Αστυνομία, βγες έξω”. Εκείνος όμως δεν υπάκουσε και δεν έβγαινε από το αμάξι. Τότε είδα τον Γ… να τραβάει τον οδηγό προς τα έξω και σε κάποια στιγμή, ενώ βρισκόταν δίπλα στην πόρτα και τον τραβούσε, άκουσα έναν πυροβολισμό. Τότε εγώ βγήκα μπροστά από την πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος και είδα ότι κάποιος προσπάθησε να βγει από αυτήν, αλλά εγώ τον εμπόδισα κλείνοντας την πόρτα. Φτάνοντας δίπλα είδα τον οδηγό του οχήματος να έχει αίματα στο κεφάλι του και το λαιμό του. Ο Γιώργος κοίταξε προς το μέρος μου και με ρώτησε τι έγινε; Εκείνη την ώρα είδα ότι το όπλο του Γιώργου ήταν στην θήκη ζώνης του» πρόσθεσε ο συνάδελφος του κατηγορούμενου.

Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι και η κατάθεση του αδερφού του 17χρονου θύματος, που βρισκόταν μαζί του το βράδυ του Σαββάτου. «Ο αδερφός μου είδε ένα περιπολικό της αστυνομίας το οποίο μας έκανε σινιάλο, αλλά πάτησε γκάζι και το περιπολικό ακολούθησε. Εμείς συνεχίσαμε προς Θήβα και κάποια στιγμή στρίψαμε για να πάμε προς Λεοντάρι. Ο αδελφός μου έτρεχε πολύ. Δίπλωμα δεν έχει γιατί ήταν δεκαεπτάχρονος. Κάποια στιγμή μπήκαμε στο χωριό Λεοντάρι. Το περιπολικό ακολουθούσε με τα φώτα αναμμένα και άκουσα και τη σειρήνα μια φορά νομίζω. Σε ένα δρόμο μέσα στο χωριό σφηνωθήκαμε σε ένα άλλο αυτοκίνητο παρκαρισμένο και σταματήσαμε. Πίσω μας έφτασε και το τζιπ της αστυνομίας. Σταμάτησε και κατέβηκαν δυο αστυνομικοί. Ο αστυνομικός οδηγός του τζιπ κρατούσε στο χέρι του πιστόλι και με το μπροστινό μέρος του, χτύπησε το παράθυρο του αδελφού μου μια φορά δυνατά. Ο αδελφός μου άνοιξε τη πόρτα τέρμα και ο αστυνομικός τον κλώτσησε στα πλευρά. Του είπε δυνατά ”κατέβα κάτω”. Ο αδελφός μου σήκωσε ψηλά τα χέρια και μόλις πήγε να βγει με σηκωμένα τα χέρια ακούμπησε το πιστόλι που τον σημάδευε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά», αναφέρει στην κατάθεσή του ο αδερφός του θύματος.

Βοιωτία: Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς η φίλη του 17χρονου

Τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ έδωσε, στο μεταξύ, και η φίλη του 17χρονου θύματος, η οποία ήταν συνεπιβάτης στο όχημα. «Μετά ήρθε ο αστυνομικός στο παράθυρο του Χρήστου, του χτύπησε το τζάμι χωρίς να δω με τι χτύπησε το τζάμι, του άνοιξε την πόρτα και τον κλώτσησε με το πέλμα του ποδιού του. Ο Χρήστος έπεσε λίγο προς τα δεξιά και μετά ο αστυνομικός έπιασε τον Χρήστο με τα δυο του χέρια και τον έβγαλε έξω από το αυτοκίνητο χωρίς να βλέπω τι έκανε ο Χρήστος γιατί καθόμουν πίσω και δεξιά του αυτοκινήτου. Μετά από αυτό και αφού πιθανόν ο Χρήστος ήταν ο μισός έξω από το αυτοκίνητο άκουσα έναν πυροβολισμό».



Τι έδειξε το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Ντιλέρνια, που πραγματοποίησε την νεκροτομή στον 17χρονο διαπιστώθηκε, διαπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα με την βολίδα να συνεχίζει την πορεία της στην αριστερή τραχηλική χώρα, και να καταλήγει με καθοδική πορεία στο θώρακα.

Το θύμα, σύμφωνα με το πόρισμα, εβλήθη σε κοντινή απόσταση, ενώ εντοπίστηκαν και εκδορές από τριβή στο πρόσωπο του 17χρονου που δεν αποκλείεται να προκλήθηκαν, όταν έπεσε στο έδαφος μετά τον πυροβολισμό.

«Εξ επαφής» ο πυροβολισμός, λέει ο Κούγιας

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του 41χρονου αστυνομικού από το όπλο του οποίου έφυγε η μοιραία σφαίρα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι ο πυροβολισμός ήταν εξ επαφής.

«Το αν εκπυροσκρότησε, αν έγινε πάνω σε πάλη είναι κάτι άλλο. Είναι τελείως διαφορετικό να προσπαθείς να πάρει ένα όπλο, να νιώθεις ότι κινδυνεύεις η ζωή σου, να πυροβολείς εν ψυχρώ. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο πότε μπορεί να πυροβολήσει αστυνομικός. Εγώ δεν θα υπερασπιστώ αστυνομικό που πυροβόλησε εν ψυχρώ. Δεν δικαιολογείται ένας αστυνομικός να πυροβολεί επειδή η ομάδα των Ρομά έχει παραβατικές συμπεριφορές» είπε.



«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρχε μια καταδίωξη στους δρόμους του Αλιάρτου όπου για πολύ ώρα ο νεαρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς. Όταν βγήκαν εκτός Αλιάρτου επέλεξε να πάει στα ορεινά, η καταδίωξη ήταν 45 λεπτά» πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μετέφερε, επίσης, την πληροφορία ότι οι προφορικές καταθέσεις και από τους Ρομά είναι υπέρ του αστυνομικού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ