Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης


Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει το επιδημικό κύμα της γρίπης στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων, λόγω επιπλοκών της γρίπης, αυξήθηκε από ένας σε τέσσερις, ενώ 21 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης σε 36.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 36 σοβαρά περιστατικά τα 35 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 ετών, και οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν προσβληθεί από την «πανδημική γρίπη» και συγκεκριμένα από τον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

Στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%) οι 35 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Ωστόσο, μόλις τρεις (9%) είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι «η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ