Κλοπή «μαμούθ» σε ελαιώνα του κυρίου Χρήστου στην Καβάλα – Βάζουν GPS για προφύλαξη


Ελαιόλαδο: Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και τους κλέφτες

Ολο και αυξάνονται οι κλοπές καρπού ελιάς την ώρα που η τιμή του «πράσινου χρυσού» έχει εκτοξευθεί.

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και κάποιο βάζουν τσιπάκια στα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με όσα γράφει το proininews.gr o ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Χαριτίδης βρέθηκε μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη όταν πήγε στον ελαιώνα του, καθώς διαπίστωσε πως έλειπε ο καρπός σε αρκετά δέντρα Ενημερώθηκε αμέσως και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Γρηγόρης Γρουζίδης που βρέθηκε στο σημείο.

Ο κ. Χαριτίδης διηγήθηκε αυτό που είδε:

«Σήμερα το πρωί (15/11) μπήκαμε στον ελαιώνα να δουλέψουμε, όπως κάθε μέρα. Αρχικά δεν βρήκαμε, κάποιος τα είχε πάρει, δύο ζευγάρια ελαιόπανα. Αυτά που στρώνουμε στο έδαφος για να μαζεύουμε τις ελιές. Αμέσως μετά διαπιστώσαμε μαζεμένους τους καρπούς από 40-50 δέντρα. Κάθε ένα από αυτά είχε πολύ παραγωγή πάνω του. Κάποιος ή κάποιοι βρέθηκαν την προηγούμενη μέρα στον ελαιώνα και μάζεψαν τις ελιές από τα συγκεκριμένα δέντρα. Δεν ξέρω πόσοι ήταν… Υπολογίζω ότι μάζεψαν ελιές συνολικού βάρους έως και 3 τόνους! Ανάλογα πόσοι ήταν, έμειναν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλλον μπήκαν με βέργες, βαρούσαν τα δέντρα να πέσει ο καρπός. Ήθελαν όλα να γίνουν όλα γρήγορα. Τα πανιά τα είχαμε εκεί, τα έστρωσαν να κάνουν τη δουλειά τους και τα πήραν φεύγοντας. Τα δέντρα είναι ιδιοκτησίας μου. Η περιοχή δεν είναι κοντά σε σπίτια, ούτε κοντά στον κεντρικό δρόμο. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από την παλιά εθνική οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης. Στον κάμπο. Μεταξύ των χωριών Ποδοχώρι- Πλατανότοπος. Δούλευαν στην ερημιά! Δίπλα έχει κι άλλες ελιές, μαζεμένες οι περισσότερες. Έτυχε να είμαστε εμείς οι… τυχεροί. Το γεγονός το ανέφερα ήδη στην αστυνομία. Θα καταθέσω μήνυση κατ’ αγνώστων. Ενημέρωσα και τα ελαιοτριβεία της περιοχής. Να ξέρουν αν τους φέρουν ελιές, μήπως είναι αυτές που κλάπηκαν. Υπολογίζω τη ζημιά 400-450 κιλά λάδι. Δηλαδή ζημιά οικονομική 2.500 με 3.000 ευρώ».

Βάζουν GPS στις ελιές Για να γλιτώσουν τις κλοπές οι ελαιοπαραγωγοί είτε κάνουν περιπολίες είτε καταφεύγουν στη λύση του GPS σε σχήμα ελιάς Ο κύριος Χιλετζάκης είναι ο πρώτος που έβαλε στις ελιές του τα GPS, τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ισπανία από το 2019 και όπως λέει, έχουν βοηθήσει πολύ στο να πιαστούν οι ληστές του πράσινου χρυσού.

«Μπορούσαμε να βλέπουμε από το κινητό μας όλη την διαδρομή τι ώρα έφυγε ο ελαιόκαρπος, ποια διαδρομή ακολούθησε και που κατέληξε. Το χρησιμοποιώ κανονικά εδώ και ένα μήνα χωρίς κανένα πρόβλημα», εξήγησε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ