Για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμα ζει ανάμεσά μας: Covid – Προφύλαξη και μετάδοση


Για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμα ζει ανάμεσά μας: Μπορεί να ξεχάσαμε αυτά που ζήσαμε ωστόσο ζει ανάμεσά μας και ταλαιπωρεί κόσμο ιδιαίτερα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και κυρίως τα υψηλά ποσοστά υγρασίας

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα με βάση την επιδημιολογική εκτίμηση θεωρείται ως ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με άλλες χώρες. Όμως, τα τουριστικά καταλύματα ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες διασποράς του ιού και επομένως αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του προσωπικού των τουριστικών καταλυμάτων σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πληροφορίες για τη λοίμωξη COVID-19

Για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμα ζει ανάμεσά μας: Covid – Προφύλαξη και μετάδοση

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλονται μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ή με επιμολυσμένες επιφάνειες). Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση. Το περιστατικό θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικό ένα 24ωρο μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμα ζει ανάμεσά μας: Covid – Προφύλαξη και μετάδοση

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: πυρετός, βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη), καταβολή, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, κρυάδες, ρίγος (τρέμουλο), μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμος, ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο;

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και πιθανώς πνευμονία, που χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή) και άτομα άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών.

Χρόνος επώασης – Για πόσο μεταδίδεται

Το να γνωρίζουμε λοιπόν τον ακριβή «χρόνο επώασης» της κάθε παραλλαγής ή υποπαραλλαγής του κορονοϊού είναι αποφασιστικής σημασίας για να καθορίσουμε τον αναγκαίο χρόνο απομόνωσης όσων μολύνονται, καθώς και τα άλλα υγειονομικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Μολονότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον ακριβή «χρόνο επώασης» της κάθε παραλλαγής, αυτή η πληροφορία δεν αρκεί από μόνη της, χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν μεταδοτικοί όσοι μολύνονται. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, δεν διαθέτουμε ακόμη σαφείς απαντήσεις για το πότε παύουν να είναι μεταδοτικοί όσοι νοσήσουν. Γεγονός που, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη λήψη αποτελεσματικών υγειονομικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τις νέες παραλλαγές.

Πράγματι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι έρευνες για όσους ή όσες νόσησαν από τις πιο πρόσφατες υποπαραλλαγές της Ομικρον, που αποκαλύπτουν ότι ορισμένα άτομα παραμένουν μεταδοτικά εφτά ή και δέκα ημέρες μετά την ημερομηνία της μόλυνσης ή, ακριβέστερα, απ’ όταν εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμα ζει ανάμεσά μας: Covid – Προφύλαξη και μετάδοση

Για παράδειγμα μια πρόσφατη έρευνα του Amy Barczak, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες στο Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη, έδειξε ότι όσοι μολύνονται από την Ομικρον είναι μεταδοτικοί έπειτα από οχτώ ημέρες. Αντίστοιχες έρευνες στην Αγγλία, μια συνεργασία του Crick Institute με το University College Hospital, έδειξαν ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων παραμένουν μεταδοτικά και μεταφέρουν για εφτά έως δέκα ημέρες ένα υψηλό ιικό φορτίο, ανεξάρτητα από την παραλλαγή του κορονοϊού ή αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι για τη νόσο Covid-19.

Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών, ενώ και τα συμπεράσματα των πιο πρόσφατων ερευνών είναι αντιφατικά: τα πιο αισιόδοξα συμπεράσματα περιορίζουν σε δύο ή τρείς ημέρες τον χρόνο μεταδοτικότητας ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από την Ομικρον, ενώ τα πιο απαισιόδοξα τον παρατείνουν μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση!

Δύο τόσο ριζικά διαφορετικές επιστημονικές εκτιμήσεις καθιστούν προφανώς εντελώς αυθαίρετες τις επίσημες κυβερνητικές αποφάσεις για την ατομική και κοινωνική διαχείριση της τρέχουσας πανδημικής κρίσης. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί διαφορετικές χώρες -ακόμη στην Ε.Ε.- ακολουθούν κάθε χρόνο διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των πολιτών τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ