Απεργία 22 Νοεμβρίου: Χωρίς ταξί η Αθήνα – Ποιοι απεργούν – Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά


Χωρίς ταξί θα είναι σήμερα η Αθήνα, καθώς οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών οχημάτων προχωρούν σε 24ωρη απεργία ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ορίζει τεκμαρτό εισόδημα για τη φορολόγησή τους.

Απεργία: Γιατί τραβούν χειρόφρενο τα ταξί

Τα ταξί θα «εξαφανιστούν» από τους δρόμους της πρωτεύουσας από τις 6:00 πρωί Τετάρτης έως τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης

Σύμφωνα με το ΣΑΤΑ, «η εργαλειοθήκη Χατζηδάκη είναι αστείρευτη σε αντικοινωνικά και “δολοφονικά” μέτρα. Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τους οδηγεί με «χατζηδάκεια ακρίβεια» στον εργασιακό θάνατο».



Ακόμα, το συνδικάτο των αυτοκινητιστών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 22 Ιουνίου 2023 σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καμία νέα αύξηση φόρων και αύξηση στο αφορολόγητο όριο. Αυτά προεκλογικά…

Πέντε μήνες αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει με το νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής” αποκλειστικά για τις ατομικές επιχειρήσεις και όχι για όσους επιχειρούν μέσω νομικών προσώπων ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος».

«Αυτός ο νέος κεφαλικός φόρος καταργεί κάθε έννοια φορολογικού δικαίου. Την ίδια στιγμή τα φερέφωνα της κυβέρνησης στοχοποιούν ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενεργοποιώντας – όπως κάνουν για όλα τα αντι-κοινωνικά μέτρα– μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού», σημειώνει το ΣΑΤΑ.

Η ΠΟΕΙΑΤΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Σκοπός είναι η δικαίωση του κλάδου απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα που έχει στην διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών και έχει σαν αποτέλεσμα την φορολογική και οικονομική αφαίμαξη των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων».

Η Ομοσπονδία συνεχίζει: «Σε όλο αυτό προστέθηκε σήμερα η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι όλες οι μεταφορές παραμένουν στο Φ.Π.Α 13%, με εξαίρεση τον κλάδο των ταξί που θα παραμείνει μέχρι 01/07/24 όπου ΚΑΙ θα επαναξιολογηθεί το αν και εφόσον θα παραμείνει ή όχι στο 13%».

Καταληκτικά η ΠΟΕΙΑΤΑ αναφέρει: «Είμαστε ένας από τους βασικούς άξονες που ανήκουν στις δημόσιες μεταφορές και καλό θα είναι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους και να το επανεξετάσουν άμεσα ώστε να παραμείνει και ο κλάδος μας μαζί με όλες τις μεταφορές στο 13%.

Το ταξί θα συνεχίσει αν χρειαστεί τις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα του κλάδου».



Εκτός των οδηγών ταξί, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διοργανώνουν αύριο δεκάδες φορείς αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, ενάντια στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο. Το ραντεβού για την Αττική είναι στις 11.30 π.μ., στην Ομόνοια, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Απεργία και στην επαρχία

Στη Θεσσαλία, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας αποφάσισε να προτείνει τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης.

Στη Λάρισα, απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων πήρε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, ενώ συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Στη συγκέντρωση καλεί και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, που έχει προκηρύξει και απεργία με κλείσιμο των λογιστικών γραφείων, όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, που αποφάσισε στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.). Ακόμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας πήρε απόφαση για παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Στα Τρίκαλα, θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στη συγκέντρωση καλούν: το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία ΕΒΕ , ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η Ένωση Οικονομολόγων και Φοροτεχνικών.

Στα Γιάννενα, απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Συνεργείων Αυτοκινήτων, Καθαριστηρίων, Κρεοπωλείων, Τοποθέτησης Τζαμιών, ο Δικηγορικός και Οδοντιατρικός σύλλογος. Θα γίνει κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα. «Όλοι στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των μικρών εμπόρων της πόλης μας», τονίζει στο κάλεσμά του, το Εργατικό Κέντρο Νομού Ιωαννίνων. Συγκεντρώσεις επίσης προγραμματίζονται σε Πρέβεζα (10 π.μ., ΔΟΥ), Ηγουμενίτσα (10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου).

Επίσης, στον Βόλο, στην Άρτα, στην Κέρκυρα, στο Ηράκλειο. Ακόμα,  στην Μυτιλήνη, στις 12.30 μεσημέρι στην πλ. Σαπφούς καλεί η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων Λέσβου, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Ποια μαγαζιά θα μείνουν κλειστά  – Τί ισχύει για την Αθήνα

Πρόταση να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά σήμερα Τετάρτη 22/11 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις, έχουν κάνει οι εμπορικοί σύλλογοι σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ποια μαγαζιά θα κλείσουν αύριο, Τετάρτη 22/11 αναλυτικά:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 14:30.

«Ο πρόεδρος Γιάννης Αλέγρης και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας σε συνεχεία παρεμβάσεων άλλα και συναντήσεων στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα επικείμενα φορολογικά μετρά αποφάσισε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις την Τέταρτη 22/11/2023 συντασσόμενοι με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Κέρκυρας. Καλούμε όλους του συναδέλφους Εμπόρους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ τα καταστήματα μας από τις 12.00μμ έως τις 14.30μμ. εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή μας. Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο μας, άλλα και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις Κυβερνητικές επιλογές ,που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό , που στοχοποιείται ως φοροφυγάς ΑΔΙΚΑ. Για όλους εμάς το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας και αξιοπρέπειας.»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, κατέθεσε επίσης πρόταση για κλειστά μαγαζιά στις 22 Νοεμβρίου 2023, με αφορμή τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Αυτό, προέκυψε σε τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της ΟΕΕΣΠ με τα συμβούλια των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας.

Η διάσκεψη έγινε για τη λήψη αποφάσεων και για συμμετοχή στις όποιες δράσεις τοπικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαγενάς, πρότεινε το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων, στις 22 Νοεμβρίου.

Τα σωματεία – μέλη της ΟΕΕΣΠ, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στα φορολογικά μέτρα και ζητούν την άμεση απόσυρσή τους.

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η συζήτηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) και των συλλόγων – μελών της για το συγκεκριμένο θέμα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π., Γεώργιος Βαγενάς, πρότεινε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, εν όψει των πανελλαδικών κινητοποιήσεων και άμεσες συνεδριάσεις των Δ.Σ. των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας για λήψη αποφάσεων και συμμετοχή στις όποιες δράσεις τοπικού χαρακτήρα.

Όλοι δε οι σύλλογοι – μέλη της Ο.Ε.ΕΣ.Π. εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και ζητούν την άμεση απόσυρσή τους, ενώ διεκδικούν την υλοποίηση των κάτωθι μέτρων «για τη στήριξή τους και όχι τον αφανισμό τους»

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει εκδώσει ακόμα καμία ανακοίνωση. Το ίδιο ισχύει και για τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, ο τελευταίος έχει δώσει «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 26/11.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ