Βύρωνας: Το μοιραίο κοκτέιλ ναρκωτικών που έστειλε στον τάφο την 16χρονη


Βύρωνας: Ο οργανισμός της άτυχης 16χρονης Μαρκέλλας ή  «Μαρκ», όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, άντεξε 16 μέρες, μετά το θανατηφόρο «κοκτέιλ» ναρκωτικών ουσιών που της προμήθευσε η σπείρα διακινητών μετατρέποντάς την σε πειραματόζωο.

Η ανήλικη κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Τετάρτης στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένη το προηγούμενο διάστημα.

Τα αδίστακτα μέλη της συμμορίας (συνελήφθησαν έξι), είχαν σφίξει καλά τη θηλειά στον λαιμό της άτυχης έφηβης. Την καθοδηγούσαν στο πώς θα συμπεριφερθεί, της υπαγόρευαν ακόμα και πώς θα μιλήσει στη μητέρα της, ενώ όταν αυτή καλούσε την κόρη της, σήκωναν αυτοί το τηλέφωνο και την ειρωνεύονταν.

Την αναβαθμισμένη κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης αντιμετωπίζουν τα μέλη της συμμορίας που προμήθευσαν με τις ναρκωτικές ουσίες την άτυχη κοπέλα. Πρόκειται για τον 21χρονο «Γιέγο», τον 18χρονο «Lori», από την Αλβανία και τον 18χρονο «Βασίλη» ή «Αλβανό».

Το διαμέρισμα κρυψώνα «αποθήκη» ναρκωτικών

Όπως αποδείχθηκε τελικά κρύβονταν σε ένα διαμέρισμα στη Δάφνη που το είχαν μετατρέψει σε αποθήκη ναρκωτικών ουσιών.

Η Αστυνομία κατάφερε να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει ενώ μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν έτοιμες προς πώληση συσκευασίες ηρωίνης, διάφορα είδη ναρκωτικών χαπιών, κάνναβη και διάφορα αντικείμενα για επεξεργασία και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τόσο η μητέρα της 16χρονης όσο και η μητέρα ενός άλλου νεαρού που ήταν στην ίδια παρέα, αναφέρουν ότι η συμπεριφορά των παιδιών τους άλλαξε προς το χειρότερο από τότε που γνώρισαν τα συγκεκριμένα άτομα εδώ και 1,5 χρόνο.

Βύρωνας: Η κατάθεση μητέρας φίλου της 16χρονης

Στην κατάθεσή της η μητέρα του φίλου της 16χρονης που ήταν στο σπίτι του Βύρωνα εκείνο το μοιραίο απόγευμα κατέθεσε στην Αστυνομία ότι ο γιός της ξεκίνησε να κάνει παρέα με αυτά τα άτομα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και άλλαξε η συμπεριφορά του κατά πολύ.

Η ίδια τον είχε προτρέψει να τα καταγγείλει όλα αυτά στην Αστυνομία ωστόσο όπως της είχε πει φοβόταν για την σωματική του ακεραιότητα.

Όπως ανέφερε, ο γιος της, της είχε πει ότι αυτά τα δύο άτομα και ένας ακόμα που εμφανίζεται ως άστεγος στη Γλυφάδα δραστηριοποιούνται στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και ενίοτε επιδιώκουν να ωθήσουν και τον ίδιο στην διακίνηση.

Ο «Γολγοθάς» της οικογένειας

Την ίδια στιγμή, άγνωστες πτυχές της ζωής της 16χρονης έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, πριν από περίπου έναν μήνα υπήρχε προσπάθεια να βλάψουν ξανά την 16χρονη και σε άλλο σπίτι στα δυτικά προάστια, όπου κρατούνταν αιχμάλωτη, κάτι που αποφεύχθηκε με επέμβαση της Αστυνομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικογένειά της έκανε σημαντικές προσπάθειες απεξάρτησής της από τα ναρκωτικά.

Υπήρχαν πολύμηνες προσπάθειες δικαστικών λειτουργών και υπηρεσιακών παραγόντων για να απεγκλωβιστεί η 16χρονη από αυτήν την κατάσταση, χωρίς ωστόσο επιτυχία, με τους οικείους της να καταγγέλλουν και παθογένειες των κρατικών δομών στις οποίες είχαν απευθυνθεί.



Βύρωνας: Πειραματόζωο στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών η 16χρονη

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία και την κατάθεση της μητέρας της κοπέλας, οι έμποροι ναρκωτικών δεν άφηναν την ανήλικη ούτε να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό της.

Η μητέρα της 16χρονης ισχυρίστηκε ότι της ασκούσαν μεγάλη ψυχολογική πίεση, ενώ όπως είπε όταν έπαιρνε τηλέφωνο το παιδί της, το σήκωνε πολλές φορές ο έμπορος ή κάποιος από την υπόλοιπη παρέα της κόρης της, που επίσης είχε μπλέξει στα δίχτυα της συμμορίας και δεν έδιναν ούτε το τηλέφωνο, για να μιλήσει η μητέρα με το παιδί, λέγοντάς της ότι η 16χρονη είναι μια χαρά.

Τα παιδιά περιέγραψαν πώς γινόταν η προμήθεια, ενώ οι έμποροι τους έλεγαν «Αν υπάρχουν άλλες ποσότητες κοιτάξτε να τις κρύψετε». Σοκάρει το γεγονός ότι ακόμα και όταν ήθελαν να δοκιμάσουν τα ναρκωτικά, χρησιμοποιούσαν την 16χρονη ως πειραματόζωο.

Η μητέρα της 16χρονης, ανέφερε πριν από λίγες μέρες στις Αρχές, «φωτογραφίζοντας» την δράση της επικίνδυνης συμμορίας, ότι χρησιμοποιούσαν την κόρη της για να δοκιμάζουν διάφορες μίξεις ναρκωτικών ουσιών».

Φίλη 16χρονης: «Δεν ξέρω αν ζει, την είδα να βγάζει αίματα και κάτι σαν υγρό από τη μύτη»

Μια φίλη της 16χρονης, που βρισκόταν μαζί της όταν την παρέλαβε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αναφέρει σε μήνυμά της μετά τη μοιραία νύχτα: «Δεν ξέρω αν ζει καν μ….. και απλά την είδα να βγάζει αίματα και κάτι σαν υγρό από τη μύτη».



Το συγκεκριμένο μήνυμα ήταν σε μία από τις επικοινωνίες που καταγράφηκαν στα πλαίσια των ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, για τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονταν στο διαμέρισμα του Βύρωνα το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου.



Φίλος της ανήλικης που ήταν επίσης μαζί της την ίδια νύχτα, έγραψε σε συνομιλία στο Instagram: «Υπερβολική δόση ηρωίνης και κοκαΐνης έπαθε». Σε άλλο μήνυμα έγραψε: «Και αράξαμε τούμπανα χθες οι δυο μας. Πού να ήξερα ότι θα ήταν η τελευταία φορά;».

Βύρωνας: Ο διάλογος των δύο φίλων της 16χρονης

Συγκλονιστικός είναι ο διάλογος των δύο φίλων της 16χρονης, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι έχει συμβεί. Στα μηνύματα που αντάλλαξαν αναρωτιούνται αν τα αίματα στη μύτη του κοριτσιού ήταν από κάποιο χτύπημα.

-Δεν παίζει να την χτύπησε κανείς
-Αυτό.
-Πάνω ή κάτω την είδες;
-Πάνω.
-Στο κρεβάτι;
-Στον καναπέ.
-Όλοι εκεί ήσασταν;
-Ναι, αλλά εγώ κοιμόμουν μέσα.
-Άκουσες καμιά φασαρία, τίποτα τέτοιο πριν;
-Και με ξύπνησαν και την βρήκα έτσι. Όχι.
-Ή να ήταν κανείς φρικαρισμένος.

Τέλος, ο φίλος της 16χρονης, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως η ανήλικη είχε καταναλώσει διαφορετικές επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες, αναρωτιέται: «Ρε φίλε το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι χτύπησε σε κανένα έπιπλο, λιποθύμησε και απλά έτρεξε πολύ αίμα».

Σίσα: Το «κοκτέιλ» του θανάτου

Αυτά είναι τα τέσσερα συστατικά του «κοκτέιλ» ναρκωτικών ουσιών, που κατανάλωσε σε μικρό χρονικό διάστημα η 16χρονη, τα οποία την οδήγησαν στον θάνατο:

Το φάρμακο Lyrica, που κοστίζει 1-2 ευρώ το χάπι, κατά της επιληψίας και του άγχους. Σε συνδυασμό με αλκοόλ, κοκαΐνη ή άλλα οπιούχα προκαλεί ένα κύμα ευφορίας.
Σίσα, η «κοκαΐνη των φτωχών» από υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου και χλωρίνη, που κοστίζει 2-3 ευρώ το γραμμάριο.

Ουσιαστικά πρόκειται για κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία όμως δεν παρασκευάζεται σε εργαστήριο, καθώς για την παρασκευή του σίσα χρησιμοποιούνται υλικά όπως διαλύτες από υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, η καύσιμη ύλη των σπίρτων, χλωρίνη, άμμος για γάτες, οινόπνευμα, εφερδίνη, υδροχλωρικό οξύ. Ουσίες οι οποίες αναμειγνύονται για να δημιουργηθεί το ναρκωτικό και εισπνέονται αφού θερμανθούν σε μια γυάλινη πίπα.

Το σίσα, το οποίο προκαλεί μεγάλη επιθετικότητα, αϋπνία για ένα 24ωρο, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα, διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα, επεισόδια μανίας, ξαφνικό θάνατο κ.α. είναι ως 10 φορές δυνατότερη από την ηρωίνη και οι επιπτώσεις της για έναν χρόνο ή μερικούς μήνες μόνο, είναι βαρύτερες από μια 20ετία χρήσης ηρωίνης. Ο εθισμός που προκαλεί είναι υπερπολλαπλάσιος άλλων ναρκωτικών, ενώ “καίει” τον χρήστη ταχύτατα. Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί πληγές αρχικά στο πρόσωπο και το σώμα, ρυτίδες, προκαλεί ταχύτατη και δραματική απώλεια βάρους, καίγοντας αρχικά το λίπος στο πρόσωπο (απίσχναση προσώπου) και στη συνέχεια στον υπόλοιπο οργανισμό, τα δόντια σαπίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποστεωμένοι χρήστες αρχίζουν και αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και τα ζωτικά όργανα υπόκεινται τρομακτικές βλάβες από τα τοξικά που εισπνέουν. Το εφιαλτικό είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν και σημάδια του στερητικού συνδρόμου του σίσα.

Ένα ερώτημα είναι αν η άτυχη 16χρονη έκανε, πριν από τα παραπάνω, χρήση ηρωίνης ή συνθετικών οπιοειδών, με δεδομένο ότι στην «αγορά» έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις ηρωίνης καθώς από πέρυσι οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας από την οποία παράγεται το όπιο και το Αφγανιστάν, το οποίο ελέγχει ως και το 98% της παγκόσμιας αγοράς οπίου έχει βγει από τον χάρτη. Το κενό έχουν έρθει να συμπληρώσουν συνθετικά οπιοειδή, όπως το Fentanyl, το οποίο χορηγείται σε καρκινοπαθείς και είναι 60 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 80 από τη μορφίνη- και, κατά συνέπεια, πολύ πιο επικίνδυνο.

Δεν είχε σφυγμό η 16χρονη μόλις την παρέλαβε το ΕΚΑΒ

Μόλις οι διασώστες του ΕΚΑΒ έφτασαν στη διώροφη μονοκατοικία της οδού Επταλόφου στον Βύρωνα, στις 6 Νοεμβρίου, βρήκαν την 16χρονη χωρίς σφυγμό, αναίσθητη και με αιμορραγία στη μύτη.

Φαίνεται πως το κορίτσι πήρε τις ναρκωτικές ουσίες σε δύο διαδοχικές φάσεις, όταν βρισκόταν σε παρέα με την φίλη της και τους ενηλίκους και ανηλίκους διακινητές.

Σύμφωνα με τους διασώστες, η ανήλικη μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν σχεδόν νεκρή.

Όταν έφτασαν στο Γ.Ν.Α Ερυθρός Σταυρός, γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, η 16χρονη «προσεκομίσθη σε καρδιοαναπνευστική παύση, ήταν μυδριασμένη, απνοϊκή και άσφυγμη». Προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ και έτσι κατάφεραν να την επαναφέρουν. Όμως η κατάσταση της κρίθηκε πάρα πολύ κρίσιμη και έτσι την μετέφεραν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου μετά από 16 μέρες κατέληξε εχθές Τετάρτη (22/11).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ