«Καλάθι Χριστουγέννων»: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και τί θα περιλαμβάνει


Σε εφαρμογή θα τεθεί και φέτος το «καλάθι των Χριστουγέννων», από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» αναμένεται να έχει και φέτος τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι, όπως τσουρέκια ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα και μοσχάρι, ωστόσο ενδέχεται να μην έχει μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Ο στόχος του μέτρου είναι να συγκρατηθούν οι τιμές σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Επίσης επισημαίνεται πως στο μέτρο αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα σούπερ μάρκετ που έχουν τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Καλάθι Χριστουγέννων: Πέρυσι το μέτρο αυτό είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου

Στόχος η συγκράτηση των τιμών σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Στα 15,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου. Μέσα σε ένα έτος προστέθηκαν ακόμα 17 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 1.064. Θεσμικοί επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό, μεγάλες εταιρείες και τράπεζες θα δώσουν μεταξύ άλλων το παρόν στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο Λονδίνο. Το road show θα διεξαχθεί παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

H oικονομία σε αριθμούς

Το τρίτο αίτημα πληρωμής ύψους 1,85 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης υπέβαλε στην Κομισιόν η Ελλάδα. Αφορά στο σκέλος των δανείων. Το συγκεκριμένο αίτημα έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη συμβασιοποίηση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,52 δισ. ευρώ.

Το αίτημα κατατέθηκε λίγες ώρες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση του συνολικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 35,9 δισ. ευρώ, 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον δανείων που ζήτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο του REpowerEU.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υπογραφεί 244 συμβάσεις εκ των οποίων 115 (47%) είναι δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,33 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων διαμορφώνεται σε 1,93% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 13,4 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία αξιολόγησης της τρίτης δόσης ύψους 1,72 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων.

Morgan Stanley – Road Show

37 εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο της Μorgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου. Η καρδιά λοιπόν της ελληνικής και όχι μόνο επιχειρηματικής κοινότητας, παρουσία και του Πρωθυπουργού θα χτυπήσει στη βρετανική πρωτεύουσα.

Προϋπολογισμός στη Γερμανία

Ο χρόνος τελειώνει κι ακόμα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Η πρόσφατη μάλιστα απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την να χρησιμοποιηθούν 60 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενώ είχαν προβλεφθεί για μέτρα σε σχέση με την πανδημία, φαίνεται να περιπλέκει την κατάσταση.

Φοροαπαλλαγές

Στα 15,5 δισ. ευρώ φτάνουν οι απώλειες κρατικών εσόδων λόγω των φοροαπαλλαγών που χορηγούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περιπτώσεις εκπτώσεων φόρου σημαντικά με το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό να ανεβαίνει στα 15,5 δισ. από 9 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ