Brexit: Άσχημα νέα για τους Έλληνες και Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία – Τι αλλάζει


Brexit: Αυτό που διαφαίνεται, από τις εξελίξεις είναι πως οι συνθήκες για τους Έλληνες και Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας θα δυσκολέψουν αρκετά μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις εγγραφές φοιτητών στα κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΝ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων), ο αριθμός των φοιτητών που προέρχονται από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 κατά 3%, με τον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με το Russell Group, που αντιπροσωπεύει 24 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών μειώθηκε κατά 5%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός όσων επέλεξαν ένα από αυτά για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στον τομέα της έρευνας υποχώρησε κατά 9%. Ενδεχομένως, σημειώνει η ΠΟΦΕΝ, αυτό να επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι θα είχαν ή έχουν ως σκοπό να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία λόγω αβεβαιότητας, ακόμα και αν τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές έως και το 2020, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Είναι δεδομένο, σημειώνεται, πως με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ οι συνθήκες διαβίωσης όλων των ευρωπαίων μεταναστών θα αλλάξουν άρδην.

Αναλυτικότερα, σημειώνει η ΠΟΦΕΝ, όσον αφορά τους φοιτητές μέχρι στιγμής οι Έλληνες και οι Κύπριοι αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες κι ως εκ τούτου τους χορηγούνταν δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αντίθεση με τους φοιτητές εκτός ΕΕ που θεωρούνταν διεθνείς φοιτητές, «international students». Επομένως, κάποιες από τις βασικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ο αποκλεισμός από τα προνόμια των φοιτητικών δανείων αλλά κι η αύξηση των διδάκτρων κατά 30% έως 40%. Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό θα δυσκολέψει η φοίτηση των Κυπρίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται πως η ανώτατη παιδεία στη Βρετανία είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν για τους γηγενείς «home students», όπως και για κάθε Έλληνα, Κύπριο ή άλλον φοιτητή από την Ε.Ε., και τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 9.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ και ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 15,500 ευρώ ετησίως. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει πάρα πολλούς Έλληνες και Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι ίσως αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους με αυτά τα τόσο αυξημένα δίδακτρα.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους, επισημαίνεται πως θα πρέπει μετά το Brexit να χρησιμοποιούν βίζα, η οποία χορηγείται κάτω από αυστηρά κριτήρια ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μετατραπούν σε «εργαζομένους β` κατηγορίας» εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.). Άρα όποιος Έλληνας ή Κύπριος φοιτητής διαμένει στη Βρετανία είναι πλέον δεδομένο ότι θα δυσκολευτεί να προχωρήσει περαιτέρω στην επαγγελματική του καριέρα, όπως αναφέρεται.

Προστίθεται δε, ότι θα χαθούν για εκείνους κι άλλα προνόμια από το κοινωνικό κράτος όπως είναι επιδόματα ή σχετικές άδειες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ