Νοητική έκπτωση: Πόση άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο


Τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία, ακόμη και για όσους έχουν ήδη εμφανίσει τα πρώτα σημάδια άνοιας, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που κινούνται περισσότερο, είτε κάνοντας καθημερινά κάποιες ασκήσεις, είτε απλώς δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, διατηρούν καλύτερα τη μνήμη τους και τις νοητικές ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άρον Μπούσμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, μελέτησαν 454 άτομα, εκ των οποίων τα 191 είχαν εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων κάθε 20 χρόνια, ενώ είχαν συμφωνήσει να δωρίσουν τους εγκεφάλους τους για έρευνα μετά το θάνατό τους (μέση ηλικία θανάτου τα 91 έτη).

Περίπου δύο χρόνια πριν τον θάνατό τους, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό του χεριού τους, η οποία παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις σωματικές κινήσεις τους. Μετά το θάνατο ακολούθησε εξέταση του εγκεφαλικού ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων Αλτσχάιμερ και άνοιας, ενώ έγινε συσχέτιση της κατάστασης κάθε εγκεφάλου με την κινητικότητα του ανθρώπου όσο ζούσε.

Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κινητικότητας κάθε είδους (από το απλό περπάτημα και τις δουλειές του σπιτιού ως τις γυμναστικές ασκήσεις) συνδέονται με καλύτερη μνήμη και βελτιωμένες νοητικές επιδόσεις ενός ηλικιωμένου.

Παράλληλα, όσο πιο ενεργητικός παραμένει κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Ακόμη όμως και άνθρωποι με ενδείξεις Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία όταν δεν ήταν σωματικά αδρανείς.

«Η άσκηση είναι ένας φθηνός τρόπος να βελτιώσει κανείς την υγεία του και η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο» δήλωσε ο Μπούσμαν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ