Τα λάθη που νομίζεις ότι δεν έκανες στη συνέντευξη για δουλειά

Και κλείνεις την πόρτα του γραφείου που μόλις έκανες συνέντευξη και προσπαθείς να σκεφτείς αν τα πήγες όντως τόσο καλά, που δεν το πιστεύεις ούτε εσύ ο ίδιος ότι ήσουν τόσο φανταστικός. Μέσα σου λες «ναι ρε πο%^&η τελικά τα κατάφερα» και ανυπομονείς να χτυπήσει το τηλέφωνο και να σου πουν ότι προσλαμβάνεσαι. Και οι μέρες περνούν και το τηλέφωνο δε χτυπάει.

Τι μπορεί να πήγε στραβά;

Είναι πολλές οι φορές που σε τέτοιες συνεντεύξεις κάνουμε λάθη που δεν τα συνειδητοποιούμε και αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά. Εντοπίσαμε τα τρία πιο βασικά και στα παρουσιάζουμε για να τα αποφύγεις την επόμενη φορά.

Δεν κατάλαβες τον πραγματικό λόγο της τελικής συνέντευξης
Έχοντας περάσει από τα γραφεία διαφόρων στελεχών της εταιρείας που θες διακαώς να εργαστείς, ήρθε η ώρα να συναντήσεις για την τελική συνέντευξη τον μεγάλο αρχηγό, τον ηγέτη, αυτόν που θα σου πει πήγαινε αγορίνα μου στο λογιστήριο να υπογράψεις τη σύμβασή σου. Αυτόν που θα κρίνει αν κάνεις για τη δουλειά ή όχι.

Σε αυτό το στάδιο πολλοί υποψήφιοι νομίζουν ότι το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να μείνουν σταθεροί στην πρώτη παρουσίαση του εαυτού τους, κάτι που είναι λάθος. Πρέπει να έχεις υπόψιν ότι τα κριτήρια που σε αξιολογούν αλλάζουν όσο προχωράει η διαδικασία. Έτσι, ενώ, στην πρώτη συνέντευξη ένας μάνατζερ μπορεί να τσεκάρει μόνο τα τυπικά σου προσόντα, στην τελευταία μετράνε άλλα πράγματα, που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την προσωπικότητα.

Έτσι, αν σε καλέσουν δεύτερη και τρίτη φορά για συνέντευξη πρέπει να δώσεις προσοχή στον τρόπο που ερμηνεύεις τις ερωτήσεις που σου κάνουν. Και οι απαντήσεις που θα δίνεις δεν πρέπει να είναι καρμπόν με αυτά που είπες στις συνεντεύξεις που προηγήθηκαν. Έχε κατά νου ότι τα ηγετικά προσόντα και η επικοινωνία συνήθως είναι πιο σημαντικοί παράγοντες στην τελική φάση μιας συνέντευξης.

Άργησες να επικοινωνήσεις ή ακούστηκες κάπως χλιαρός
Η συνέντευξη πήγε τόσο καλά που ο μάνατζερ άφησε να εννοηθεί πως πολύ σύντομα θα είχες νέα του για μια προσφορά. Φεύγεις λοιπόν και περιμένεις πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Δεν χτυπάει όμως ποτέ και μένεις με την απορία του τι πήγε λάθος. Ίσως παρερμήνευσες. Απ’ την άλλη έπρεπε να στείλεις ένα ευχαριστήριο email μετά τη συνέντευξη για να τονίσεις το ενδιαφέρον σου.

Έτσι, αν μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα ή απλά αργήσεις πολύ να επικοινωνήσεις μαζί τους ίσως θεωρήσουν χλιαρό το ενδιαφέρον σου και τελικά σου φάει τη θέση κάποιος πιο δραστήριος.

Άργησες να παραδώσεις κάτι που σου ζήτησαν
Συνέπεια φίλε μου καλέ, καλέ μου φίλε. Το Α και Ω σε μια διαδικασία που είναι η περίοδος που είσαι σε συζητήσεις με κάποια εταιρεία για να πάρεις τη θέση. Έτσι, είτε σου ζητήσουν να βάλεις το input σου σε ένα project είτε να τους πας συστατικές επιστολές, πολύ απλά είσαι μέσα στους χρόνους που σου ζήτησαν.

Οι συστατικές επιστολές λειτουργούν ως εγγύηση για πολλούς εργοδότες. Δεν νιώθουν άνετα να πάρουν κάποιον για δουλειά αν δεν μάθουν πρώτα για το εργασιακό του παρελθόν κάποιες πληροφορίες. Όταν φεύγεις απ’ τη συνέντευξη και σου έχουν ζητήσει συστατική επιστολή, καλό θα ήταν να τις παραδώσεις μέσα σε πολύ 48 ώρες.

Συχνά πολλοί υποψήφιοι δεν δίνουν τόση σημασία σε αυτό με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ να στείλουν το ζητούμενο feedback. Και αυτό, όπως καταλαβαίνεις, δεν κάνει και πολύ καλή εντύπωση.

Αυτά και καλή τύχη μάγκες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ