Γονιμότητα: Παράγοντες που την επηρεάζουν στους άνδρες

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η γονιμότητα της γυναίκας θεωρούταν υπεύθυνη για την αδυναμία του ζευγαριού να συλλάβει. Τώρα όμως όλες ξέρουμε καλά πως και η γονιμότητα του άντρα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.
Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα. Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό ορόσημο η γέννηση της Ντόλι, του αρνιού κλώνος, το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, που σηματοδοτεί την αρχή της γενετικής τροποποίησης και κλωνοποίησης με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι συντηρητικές, φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές, ώστε να συμβάλλουν στη θεραπεία των ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ανδρική γονιμότητα, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.
Τι ορίζεται ως υπογονιμότητα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι ορίζεται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων και φυσιολογικών συστηματικών επαφών.
Οι παράγοντες που επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, την έκθεση σε οργανικούς διαλύτες, καθώς και οι παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας είναι οργανικής αιτιολογίας και σχετίζονται με την παραγωγή, την ποιότητα και τη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Ασθένειες όπως η κιρσοκήλη, η προστατίτιδα και οι φλεγμονές των όρχεων επηρεάζουν τον αριθμό, τη μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Επιπλέον, οι ενδοκρινολογικές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και χρωμοσωμικές διαταραχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.
Επεμβάσεις στην περιοχή του προστάτη, της ουρήθρας και η παρουσία καρκινικών όγκων στους όρχεις, τον προστάτη και την κύστη μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των σπερματικών σωληναρίων και να εμποδίσουν τη διέλευση των φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.
Οι νευρολογικές διαταραχές και η λήψη ψυχοφαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και να προκαλέσουν αδυναμία εκσπερμάτισης, διαταραχές της στύσης και άλλα σεξουαλικά προβλήματα, με αποτέλεσμα δυσχέρεια γονιμοποίησης.
Πώς γίνεται ο έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας;
Ο έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας αρχίζει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του άνδρα, για να διαπιστωθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ακόμη και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσουν τη στύση και την εκσπερμάτιση.
Οι εξετάσεις σπέρματος, αίματος και οι υπέρηχοι παρέχουν πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος, τυχόν υποκείμενες ενδοκρινολογικές παθήσεις, παρουσία φλεγμονής ή ακόμη και απόφραξης.
Ο έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί και με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, για την ανάδειξη πιο σύνθετων προβλημάτων, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες, νευρολογικές νόσους, ακόμη και κακοήθειες.

 Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ