To 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην Ταινιοθήκη


Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, φτάνει για ένα διήμερο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. To Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη θα προβάλει για πρώτη φορά τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Camera Zizanio, δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Ολυμπίας – ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του, που ήδη μετρά δύο δεκαετίες ζωής.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, με ενιαίο εισιτήριο για το πρόγραμμα της κάθε μέρας (5 ευρώ). Οι ταινίες της Camera Zizanio, που έχουν δημιουργήσει μαθητές απ’ όλον τον κόσμο, είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά, θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στις 16.00. Τους επισκέπτες περιμένει ένα ξεχωριστό δώρο: για κάθε εισιτήριο, θα τους προσφέρεται δωρεάν μια νέα έκδοση-έκπληξη του Φεστιβάλ με τίτλο «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε», που περιλαμβάνει πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση γραμμένα εν έτει 1915!

Το πρόγραμμα του διήμερου αφιερώματος είναι χωρισμένο σε δίωρες ζώνες προβολών που αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους – αλλά παρακολουθούνται εξίσου απολαυστικά και από τους ενήλικες.

Οι βραβευμένες ταινίες του φετινού φεστιβάλ, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, περιλαμβάνουν την φετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα όσκαρ, την ταινία «Σούπα Μόντο» του Λικάριον Γουαϊνάινα (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους .

«Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής». Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του. Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό Γερμανό σκηνοθέτη Τομ Τίβερ του «Τρέξε Λόλα, τρέξε», Τομ Τίκβερ.

Η ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA). Θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20.00 και είναι εξίσου συναρπαστική για μικρούς και μεγάλους. Την ίδια μέρα (Κυριακή 27/1), στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία «Λιάνα» των Ααρον Κοπ και Αμάντα Κοπ (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Το Σάββατο 26/1, ημέρα έναρξης των προβολών, θα προβληθεί η περιπετειώδης ταινία «Land of Glass» (20.00) των Γιέπε Βιγκ και Μαρί Ρον από τη Δανία (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους) για παιδιά γυμνασίου και λυκείου, ενώ στις 22.00 θα προβληθεί η μαυρόασπρη ταινία «Fortuna» του Ζερμινάλ Ροό (Eλβετία-Βέλγιο). Η ταινία παρακολουθεί μια 14χρονη προσφυγοπούλα από την Αιθιοπία, η οποία χάνει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα, και η ζωή της παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή. Τον ιερέα ενσαρκώνει ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικους σινεφίλ. Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Ας σημειωθεί πως κάθε προβολή ταινίας μεγάλου μήκους συνοδεύεται από προβολές μικρότερων σε διάρκεια ταινιών μυθοπλασίας, animation ή ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο 21ο Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους το «Late afternoon» (Iρλανδία) με ηρωίδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μέσα από τις μνήμες της παιδικής της ηλικίας: η ταινία βρίσκεται στην φετινή δεκάδα για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενώ στο φεστιβάλ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους της διεθνούς κριτικής επιτροπής νέων (στην Ταινιοθήκη θα παιχτεί την Κυριακή 27/1 στις 22.00). Επίσης θα προβληθεί το animation «Tweet – tweet / Τσίου – τσίου» (Ρωσία) που μέσα σε μόλις 11 λεπτά συμπυκνώνει όλον τον κύκλο της ζωής. Η ταινία, που θα προβληθεί την Κυριακή 27/1 στις 18.00, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών. Ξεχωρίζει και το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Tre Masaon Dasan» (ΗΠΑ) με θέμα την ζωή τριών παιδιών από το Ρόουντ Αϊιλαντ, των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι. Η σκηνοθέτης Ντενάλι Τίλερ, καταφέρνει να φωτίσει την αθωότητα αυτών των παιδιών και να μας περιγράψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Το φιλμ απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και θα προβληθεί το Σάββατο 26/1 στις 18.00.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ