Εξαιρετική επιλογή το 3-5-2 για την ΑΕΚ, αλλά…


Γράφει ο Tommy T.

Πολύ ντόρος γίνεται τον τελευταίο καιρό, για την επιτυχημένη αλλαγή σχηματισμού του Μαρίνου Ουζουνίδη από το αγαπημένο του 4-4-1-1 σε 3-5-2. Όντως στα δύο τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος η ΑΕΚ ήταν σαρωτική, 0-4 τον ΠΑΣ Γιάννινα και 3-0 τον Αστέρα Τρίπολης. Εκεί που ο προπονητής της Ένωσης ήταν ”επί ξύλου κρεμάμενος” από τα ΜΜΕ, κατάφερε και γύρισε το κουμπί υπέρ του.

Μπακασέτας και Μάνταλος στην ίδια ενδεκάδα

Τα δύο τελευταία χρόνια όσες φορές χρησιμοποιήθηκαν ο Μάνταλος και ο Μπακασέτας στην ίδια ενδεκάδα, η ομάδα της ΑΕΚ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι περισσότεροι πίστευαν ότι το συγκεκριμένο δίδυμο δεν κολλάει στο παιχνίδι του Δικεφάλου. Ωστόσο ο κόουτς Ουζουνίδης, βρήκε τον τρόπο να χωρέσει τους δύο ποδοσφαιριστές στην ίδια ενδεκάδα και να εκμεταλλευτεί τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, τοποθετώντας τους στον άξονα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν αγωνίζονταν οι δύο διεθνείς ως πλάγιοι μέσοι, αντιμετώπιζαν πρόβλημα από τους αντίπαλους γρήγορους πλάγιους μπακ-χαφ, κυρίως στο μαρκάρισμά τους.

Μπορεί να ανταποκριθεί το 3-5-2 στα δύσκολα παιχνίδια?

Το σύστημα 3-5-2 προς το παρόν λειτουργεί ευεργετικά για τους κιτρινόμαυρους και αποκτά ψυχολογία η ομάδα. Το μεγάλο τεστ για τον Ουζουνίδη και τη λειτουργικότητα του νέου συστήματος (εάν επιλεχθεί φυσικά), θα είναι τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ. Οι δύο πρωτοπόροι του πρωταθλήματος έχουν γρήγορη μετάβαση της μπάλας, είτε από τον άξονα είτε από τα πλάγια και υπερτερούν σε ταχύτητα.

Όταν η Ένωση παρατάσσεται στο βασικό σχήμα με Άλεφ -Λιβάγια-Μάνταλο-Μπακασέτα, χάνει πολύ σε ταχύτητα αλλά κερδίζει σε δημιουργία. Αυτή η αδυναμία της, μπορεί όμως να περιοριστεί με την παρουσία στην ενδεκάδα, του νέου μεταγραφικού αποκτήματος από τον Ερυθρό Αστέρα, Νέναντ Κρίστιτσιτς.

Θα είχαμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την λειτουργία του 3-5-2, εάν η ΑΕΚ αντιμετώπιζε πριν τα ντέρμπι τον Παναιτωλικό ή τη Λάρισα, που αρέσκονται στο πρεσάρισμα στο κέντρο και στις δυνατές μονομαχίες σώμα με σώμα, εντός του αγωνιστικού χώρου.

Γιατί όχι μία ευκαιρία-δοκιμή του Αλμπάνη στην επιθετική δυάδα

Το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Αλμπάνης από τον Απόλλων Αθηνών, ως ένας ταλαντούχος Έλληνας  ποδοσφαιριστής με πολύ καλή παρουσία στην Superleague. Ωστόσο οι ευκαιρίες που έχει πάρει προς το παρόν είναι ελάχιστες, αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και οι απαιτήσεις του ποδοσφαιρικού κλαμπ, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πάντως διαθέτει χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί ως επιθετικό δίδυμο στο νέο σχηματισμό του προπονητή, έχει τελειώματα, καλή τεχνική, δυνατό και ψηλό κορμί να αντιμετωπίσει τα αντίπαλα σέντερ μπακ και μπορεί να ρολάρει με πλάτη στον αντίπαλο.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, εάν η ΑΕΚ παρουσιάσει μία νέα ελκυστική πρόταση με το 3-5-2 και όποια τροποποίηση συστήματος εφεύρει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ή αποδειχθεί μία αποτυχημένη προσπάθεια ανάτασης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ