Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική (vid)

Άναψε τα αίματα στο τέλος της παρέμβασής του στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών, ο Νίκος Φίλης

«Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική,  και όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική είναι  αλυτρωτισμός. Όσο κι αν δεν αρέσει … Και για  να είμαστε συγκεκριμένοι η Μακεδονία έγινε ελληνική», είπε ο κ. Φίλης. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι ότι «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη και όχι λαούς» καθώς και ότι «η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους».

Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου,  που ρώτησε ρητορικά «αφού οι γείτονες αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, γιατί γίνεται η συμφωνία;» Η σημερινή δεύτερη μέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εξελίσσεται σε σαφώς διαφορικό κλίμα σε αντίθεση με το εκρηκτικό της πρώτης συνεδρίασης αλλά και εν αναμονή της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως, με τη δική του ερμηνεία τόνισε ότι και «μόνο με την αναφορά του υπουργού καταρρέει η συμφωνία» και ανέφερε ότι ήρθε στην Επιτροπή γιατί άκουσε τον κ. Κατρούγκαλο «να λέει ότι είναι δικαίωμα των γειτόνων μας να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός» διερωτώμενος μάλιστα «γιατί γίνεται η συμφωνία;». Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με το κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού».

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών έδωσε εξηγήσεις για το ότι «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου». Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Η ΝΔ επιμένει ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα. «Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Επανέθεσε επίσης το θέμα της ανάγκης να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά ώστε να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε. Παράλληλα και το ΚΙΝΑΛ ζητεί με αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην Επιτροπή, την επιστολή παραίτησης Κοτζιά.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι: «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και έως πρότινος κυβερνητικός σας εταίρος κ. Πάνος Καμμένος έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει σοβαρότατους υπαινιγμούς για διακίνηση ‘εισαγόμενου και εξαγόμενου χρήματος’ με σκοπό την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι υπαινιγμοί, αλλά και οι βολές του μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιόν σας, στρέφονται εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Πολύ πρόσφατα ‘μετονόμασε’ σε ‘ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ’ την πολιτική κίνηση του κ. Κοτζιά που φέρει το όνομα ‘ΠΡΑΤΤΩ’.

Η αντιπαράθεση αυτού του χαρακτήρα επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το γεγονός, πως η παραίτηση του κ.Κοτζιά συνοδεύτηκε από μία επιστολή προς εσάς, η οποία ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία πρέπει να καταστεί δημόσια. Ενόψει μάλιστα της κύρωσης και επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, οι φορείς των οργάνων πρέπει να είναι ενήμεροι για τους λόγους παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών».

Και ζητεί «την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της επίμαχης επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού των Εξωτερικών κ.Νίκου Κοτζιά».

Συνάντηση Καμμένου – Μπαλτάκου

Συνάντηση στο γραφείο του προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή είχαν ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Μπαλτάκος. Η συνάντηση έγινε σε ανταπόκριση της πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κοινού μετώπου, απ’ το οποίο «δεν αποκλείεται κανείς». Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο Πάνος Καμμένος είπε πως έχει τονίσει ότι «οι ΑΝΕΛ θα κάνουν τα πάντα για να μπλοκάρουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν όχι μόνο εκλογική συνεργασία αλλά και στήριξη πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που ενδέχεται να καταθέσει η ΝΔ, αν αυτή συνδεθεί αποκλειστικά με την επίμαχη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος και ο διαγραφείς βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος συγκρότησαν το περασμένο καλοκαίρι κίνηση κατά την ανακοίνωση της οποίας ανέφεραν: «Ανακοινώνουμε την πρόθεση μας για την ίδρυση ενός δεξιού κόμματος με περαιτέρω σκοπό την διευκόλυνση σχηματισμού ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου, έτσι ώστε αφενός μεν να αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους, αφ’ ετέρου δε να απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση, που όχι μόνο προχώρησε σε αυτή την ιεροσυλία, αλλά παράλληλα αποτελεί προφανή τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Πηγή: Έθνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here