Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή


Επειδή το κρύο θέλει σούπες!
Παραδοσιακό προϊόν δεν τις λες. Μάλλον έχει αρχίσει η καλλιέργειά τους και στην Ελλάδα (greek product έγραφε η συσκευασία) αλλά η πατρίδα τους είναι η Αίγυπτος. Η είσοδός τους στην κουζίνα μου και στην κατσαρόλα μου έγινε αφενός λόγω περιέργειας, κι αφετέρου γιατί για ειδικούς λόγους προτιμούμε τελευταία τα αποφλοιωμένα όσπρια. Αρχάρια λοιπόν στη χρήση τους, έψαξα στον «Φωτεινό Παντογνώστη» (λέγε με google) για να βρω πώς θα τις μαγειρέψω.

Όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις πελάγωσα από το πλήθος των συνταγών που κυκλοφορούνε. Από αυτές που διάβασα συγκράτησα το γεγονός ότι βράζουν σε ελάχιστο χρόνο- αναμενόμενο αφού δεν έχουν φλοιό- και ότι είναι ιδανικές για βελουτέ σούπες. Με χαρά μου είδα ότι όπως και οι άλλες ποικιλίες φακής έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Β, και φυσικά υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες. Όπως διαπιστώσαμε δε μετά την κατανάλωσή τους, ήταν και ιδιαίτερα εύπεπτες!

Μετά λοιπόν από τη σχετική περιήγηση και επειδή και ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος, κατέληξα: «και γιατί να μη τις δοκιμάσω με τη δική μας, κλασική κρητική συνταγή και την άλλη φορά κάνω πειράματα;». Δεν ξέρω πώς είναι όταν τις μαγειρεύουν στον τόπο προέλευσής τους και όπου αλλού τις συνηθίζουν, αλλά με το δικό μας τρόπο έγιναν τέλειες!

Όντως θέλουν ελάχιστο χρόνο να βράσουν (παραλίγο να μείνει άβραστο το καρότο που είχα προσθέσει όπως θα δείτε) και όντως χυλώνουν όμορφα! Τις δοκιμάσαμε πρώτα χωρίς να τις αλέσουμε αλλά όσες έμειναν αλέστηκαν σε μια πεντανόστιμη βελουτέ σούπα, επίσης πεντανόστιμη.

Τα κρουτόν που βλέπετε δεν είναι τίποτα άλλο από κρητικό φτάζυμο παξιμάδι σπασμένο σε κομματάκια και τα συνοδευτικά (ποτέ στο κρητικό τραπέζι τα όσπρια δεν πάνε μόνα τους) είναι γλυκοπατάτες τηγανητές και το σκουτελικό της μάνας μου «σαλμός με κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα».

Ας δούμε λοιπόν πώς τις μαγείρεψα, κυρίως για τις αναλογίες των υλικών και τους χρόνους, γιατί ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο κλασικός που έχω γράψει για τις δικές μας καφέ φακές.

Υλικά:
250gr κόκκινες φακές

1/3 -1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2-4 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το μέγεθός τους)

1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή 200gr ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλάκι λεμόνι

Αλάτι

Προαιρετικά αλλά συνιστάται, 1 μέτριο καρότο

Προαιρετικά, πιπέρι και στο σερβίρισμα ένα κουταλάκι ξύδι σε κάθε πιάτο

Επί το έργον:
Βάζουμε τις φακές στο νερό για 15 περίπου λεπτά και τις στραγγίζουμε. Παράλληλα σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο και όταν μαραθεί, προσθέτουμε τις φακές στραγγισμένες. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, κατά προτίμηση με ξύλινη κουτάλα, να «λαδωθούν» όλες και προσθέτουμε 5 κούπες νερό (1250ml) και το σκόρδο.

Όσο περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός καθαρίζουμε το καρότο και το προσθέτουμε κομμένο σε πολύ λεπτά φετάκια (για να προλάβει να βράσει). Συνεχίζουμε με τον πελτέ διαλυμένο σε ½ κούπα νερό ή την ντομάτα και τα φύλλα της δάφνης και το λεμόνι. Αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά στο 6 ή 7 της κουζίνας (από 9), μισοσκεπασμένη η κατσαρόλα.

Αν δεν θέλουμε πολύ πηκτή τη σούπα πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη. Όταν χυλώσουν όπως πρέπει, αλατίζουμε, αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις ακόμη και αποσύρουμε από το μάτι.

Τις σερβίρουμε ζεστές, αλλά εμείς τις βρήκαμε νόστιμες και σε θερμοκρασία δωματίου.

Εδώ αλεσμένες σε βελουτέ σούπα, με μπούκοβο!

Παρατηρήσεις:
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών σπιτικό ή βιολογικό.
Η σούπα ήταν εξαιρετική και αλεσμένη. Ωραία βελουτέ υφή και υπέροχο χρώμα. Πρόσθεσα μάλιστα λίγο καυτερό μπούκοβο στο σερβίρισμα και της πήγαινε τέλεια!
Εμείς οι κρητικοί είμαστε του «πολύ λαδιού» κι εγώ έβαλα 1/2 κούπα (125ml) στην παραπάνω ποσότητα φαγητού. Άλλωστε είναι συνηθίζουμε στα μέρη μας την παροιμία «ήπιενε η φακή το λάδι», με την έννοια ότι όσο λάδι κι αν βάλουμε στις φακές εξαφανίζεται. Πάντως η ποσότητα μπορεί να μειωθεί σε 1/3 της κούπας, περίπου 85ml.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ