Κωνσταντίνος Ψηλός – Θοδωρής Λανταβός: Οι “επιχειρηματίες” με τα ακριβά γούστα και τα 85 εκατ. απάτη


Ο Ψηλός το 2020, είχε κλείσει prive τη Louis Vuitton στην Βιέννη για να ψωνίσει η τότε αρραβωνιαστικιά του πρώην εστεμμένη Μαρία Ψηλού (το επώνυμο ήταν συνωνυμία) 

Χλιδάτη ζωή, χιλιάδες ευρώ σε ψώνια, ένα τριώροφο με υπηρέτες (μια εκ των οποίων τους… έκλεβε τα κλεμμένα), ακριβά αυτοκίνητα, φλεξάρισμα που ζαλίζει και εμφανίσεις σε όλα τα κοσμικά event.

Κλασική περίπτωση επιχειρηματιών που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πετυχημένη επιχείρηση, αλλά έχουν αγνώστου προέλευσης χρήματα που κανείς δεν ξέρει πως αποκτήθηκαν.

Ο Ψηλός ήταν ο εγκέφαλος της απάτης των 85 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Παρέα του, ήταν κι ο Θοδωρής Λανταβός, πρώην σύντροφος της Σάσα Μπάστα και μιας ακόμα εστεμμένης. Κυκλοφορεί από το 2010 με Lamborghini και κανείς δεν ήξερε ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων του. Μέχρι σήμερα το πρωί.

Χθες, Δευτέρα (11/12) κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά.

Πως δρούσε η συμμορία

Άνοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για το κύκλωμα που είχε αναγάγει την οικονομική απάτη σε επιστήμη και αποδομήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία, έπειτα από μακρά έρευνα, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα (11/12) σε 11 συλλήψεις με τη σχηματισθείσα δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμη 23 άτομα.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και τα ψεύτικα τιμολόγια

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το «Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων», «Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους», «Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών», «Αγορά Χρόνου Ομιλίας», στις οποίες ως εκπρόσωποι διαχειριστές δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη».

«Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, συνελήφθησαν -11- άτομα, από τα οποία τα -10- είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ, παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -23- άτομα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -54.186- ευρώ,
  • -2- πιστόλια,
  • -2- καραμπίνες,
  • πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων,
  • -6- μαχαίρια,
  • σιδερογροθιά,
  • -8- πολυτελή οχήματα,
  • -59.989- απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία,
  • -171- ηλεκτρονικά τσιγάρα και
  • πλήθος κινητών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς -22- επιχειρήσεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εισαγγελέων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ