Στα κόκκινα «ντύθηκε» το Mεξικό για τα Χριστούγεννα: Το αλεξανδρινό και η εορταστική παράδοση αιώνων


Τo αλεξανδρινό έχει προέλευση το Μεξικό και είναι το ομορφότερο φυτό των Χριστουγέννων

Η παραγωγός Ροσάλβα Κουασόσπα περπατά ανάμεσα στα αλεξανδρινά της σε ένα θερμοκήπιο στην περιοχή San Luis Tlaxialtemalco στην Πόλη του Μεξικού. Η παγκόσμια χριστουγεννιάτικη εικόνα είναι εγγενής στο Μεξικό, όπου τα αλεξανδρινά είναι κοινώς γνωστή ως «la flor de Nochebuena» δηλαδή λουλούδι της παραμονής των Χριστουγέννων και από κάποιους ως “cuetlaxochitl”, όπως λέγεται στα ναουάτλ.

Η ποϊνσέτια ή αλλιώς αλεξανδρινό προέρχεται από το Μεξικό και έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατµόσφαιρας, γι’ αυτό ονοµάζεται και λουλούδι των Χριστουγέννων. Επίσης, λέγεται και Αστέρι της Βηθλεέμ λόγω του σχήματός του.

Το φυτό είχε μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης. Λέγεται ότι ο λευκός χυμός του βοηθούσε στη μείωση των συμπτωμάτων του πυρετού. Το φυτό ήταν τόσο πολύτιμο στην κουλτούρα των Αζτέκων που το «Cuetlaxochitl», όπως ήταν γνωστό το φυτό, χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δημιουργία κόκκινων και μωβ χρωστικών για ρούχα και υφάσματα. Λέγεται ότι ο Montezuma, ο τελευταίος από τους αυτοκράτορες των Αζτέκων, ήταν τόσο γοητευμένος από το φυτό που έστελνε καραβάνια με αλεξανδρινά στην πρωτεύουσα Teotihuacan, επειδή τα φυτά δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο μύθος λέει ότι μια νεαρή κοπέλα ονόματι Πεπίτα ταξίδευε στο χωριό της για να επισκεφτεί τη σκηνή της Γέννησης στο παρεκκλήσι. Δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα δώρο για το μωρό Ιησού στις λειτουργίες, γι’ αυτό μάζεψε μια δέσμη με αγριόχορτα και σχημάτισε ένα μπουκέτο. Ήταν στενοχωρημένη που δεν είχε περισσότερα να προσφέρει, αλλά της υπενθύμισε ο ξάδερφός της ότι «ακόμα και το πιο ταπεινό δώρο, που δίνεται με αγάπη, θα είναι αποδεκτό». Με την είσοδο στο παρεκκλήσι, το μπουκέτο με αγριόχορτα μετατράπηκε ως εκ θαύματος σε ένα μπουκέτο με όμορφα κόκκινα λουλούδια που είναι το διάσημο «αλεξανδρινό»

Το αλεξανδρινό παρέμεινε σε σχετική αφάνεια για σχεδόν διακόσια χρόνια μέχρι να το εισάγει εισήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας άντρας με το όνομα Joel Roberts Poinsett, εξ’ου και το όνομα ποϊνσέτια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ