Πόρτο Καρράς: Σε αναζήτηση διεθνών επενδυτών με όχημα (και) το οικιστικό project


«Το ότι πρόκειται για …μαγαζί γωνία, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Ωστόσο, τα συσσωρευμένα προβλήματα των προηγούμενων ετών σε συνδυασμό και με το ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης που χρειάζεται, προκειμένου το συγκρότημα να ανακτήσει την παλιά του αίγλη και μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ είναι από τους βασικούς λόγους για το επίσημο πωλητήριο που ανήρτησε η Τεχνική Ολυμπιακή για το πλέον εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής».

Κάπως έτσι σχολιάζει η αγορά την κίνηση της οικογένειας Στέγγου να γνωστοποιήσει επισήμως, μέσω Χρηματιστηρίου, την πρόθεσή της «να αναζητήσει επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Καρράς», ενός συγκροτήματος που έχει ταυτίσει εδώ και δεκαετίες το όνομά του με τη Χαλκιδική. Η φημολογία περί πώλησης του συγκροτήματος είχε έλθει και πάλι στο προσκήνιο πρίν από μία πενταετία περίπου, εν έτει 2014, ωστόσο, το υψηλό τίμημα που ζητούσε τότε η οικογένεια Στέγγου και ξεπερνούσε -πάντα κατά τις φήμες- το μισό δισ. ευρώ, φαίνεται ότι είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για επενδυτές όπως η αμερικανική Hines, η οποίαήταν μεταξύ αυτών που είχαν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον.

Τώρα, το νέο πωλητήριο φαίνεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού η οικογένεια Στέγγου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, σε πρώτη φάση, ένα από τα «ατού» του συγκροτήματος που δεν είναι άλλο από το οικιστικό κομμάτι: Το οποίο, μετά από πολυετείς (δια)μάχες, φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και είναι αυτό που μπορεί να δώσει πιο γρήγορα, μαζεμένα κεφάλαια βελτιώνοντας τη ρευστότητα για το ιστορικό συγκρότημα κι ανοίγοντας το δρόμο και για τον εκσυγχρονισμό του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η οικογένεια Στέγγου φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει τώρα και τη θετική συγκυρία για το εγχώριο real estate ειδικά στο κομμάτι των πολυτελών κατοικιών που προσελκύει αυτή την στιγμή μεγάλο αριθμό ξένων αγοραστών, έχοντας βάλει μάλιστα στο παιχνίδι και άλλα μεγάλα ονόματα –με πιο χαρακτηριστική την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που βλέπει στην πολυτελή κατοικία εντός των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων μία μεγάλη ευκαιρία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη, η Τεχνική Ολυμπιακή, ως βασικός μέτοχος του συγκροτήματος, είχε γνωστοποιήσει την (θετική γι’ αυτήν) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «σχετικά με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για το οικιστικό κομμάτι της επένδυσης. Ακριβώς το κομμάτι των κατοικιών, σε συνδυασμό με τις νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δίπλα στη μαρίνα, θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας με κάποιο από τα διεθνή -και όχι μόνο- ονόματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επέκτασή τους στο εγχώριο τουριστικό real estate. Εξ’ ού και οι συμβάσεις που ανακοίνωσε ότι κατήρτισε η εταιρεία με τις εταιρείες Cushman & Wakefield και Profin Management Limited «με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή της εταιρείας».

Επισημαίνεται εδώ ότι οι δύο τελευταίες τουριστικές σεζόν (2017- 2018) ήταν σαφώς καλύτερες από πλευράς επισκεψιμότητας και πληροτήτων για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές απώλειες λόγω και των μειωμένων κρατήσεων αλλά και των οφειλών από την ρωσική αγορά και από τουριστικά γραφεία που δεν ανανέωσαν προηγούμενες συμφωνίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τελικά τριγμοί και με το προσωπικό. Αυτό πάντως που επισημαίνουν τα στελέχη της εγχώριας αγοράς είναι ότι το Πόρτο Καρράς αποτελεί έναν από τους ελάχιστους «πλήρεις» προορισμούς για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτοντας, πέραν του φυσικού κάλλους και των ξενοδοχείων, εγκαταστάσεις γκόλφ, μαρίνα, άδεια για καζίνο, ιππικό όμιλο, οινοποιείο και φυσικά τις εκτάσεις για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ένα «πακέτο» το οποίο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προσελκύσει πολύ μεγάλα, διεθνή ονόματα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση την τελευταία αποτίμηση στο τέλος του 2017, η αξία του συγκροτήματος ήταν στα 467,4 εκατ. ευρώ.

Της Στεφανίας Σούκη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ