10 καλοί λόγοι να πας τώρα Πολωνία


Όταν οι χαμηλού κόστους αεροπορικές την έβαλαν στη ζωή μας, δύσκολα φανταζόμασταν πως λίγα χρόνια αργότερα αυτή η μυστηριώδης χώρα του βορρά θα γινόταν μια από τις πρώτες επιλογές για τα Σαββατοκύριακα (τα city breaks αν το προτιμάτε διεθνικά) κάθε επίδοξου ταξιδιώτη που τύχαινε να του βρίσκεται ένα περισσευούμενο 50ευρω. Αν είσαι από τους τελευταίους που δεν έλαβαν το μέμο, ή απλά χρειάζεσαι ένα φρεσκάρισμα μνήμης, ιδού δέκα πολύ καλοί λόγοι να μπεις κι εσύ στο επόμενο αεροπλάνο για Πολωνία.

1. Τα πάμφθηνα εισιτήρια

2. Η Βαρσοβία

Το πρώτο πράγμα που θα μάθεις ξεκινώντας να ψάχνεις πληροφορίες για τη Βαρσοβία είναι πως η παλιά της πόλη, ένα πολύχρωμο χάρμα οφθαλμών σήμερα, ισοπεδώθηκε εντελώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναφτιάχτηκε μέσα σε 10 χρόνια ακριβώς όπως ήταν, γιατί θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται.

Βγαίνοντας από αυτή την συγκινητικά ηρωική χρονομηχανή, θα βολτάρεις στις όχθες του Βιστούλα, θα νοικιάσεις πάμφθηνα ποδήλατα για βόλτες σε ένα υπέροχο καταπράσινο πάρκο στο οποίο τριγυρίζουν ελεύθερα σκιουράκια, θα επισκεφθείς ενδιαφέροντα μουσεία και ολοζώντανα μπαράκια, και θα δοκιμάσεις φανταστική κουζίνα στα εστιατόριά της.

 

3. Η Κρακοβία

Η αλλοτινή πρωτεύουσα του Βασιλείου της Πορτογαλίας, που ζούσε και βασίλευε από το 1038 ως το 1569, είναι σήμερα μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, και έχει κάτι για όλους: Και κουλ γειτονιές γεμάτες μοντέρνα τέχνη και στιλάτα μπαράκια, και βόλτες σε λιθόστρωτα σοκάκια που καταλήγουν στη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, και μεγατόνους Ιστορίας που αποτυπώνεται σε κάστρα και μουσεία, και μια κουκλίστικη παλιά πόλη, και εξαιρετικό και πάμφθηνο φαγητό.

 

4. Το Βρότσλαβ

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας μοιάζει εκ πρώτης με μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή της Κρακοβίας. Το Βρότσλαβ, όμως (Βροκλάου θα το βρείτε στη λίστα με τα αεροδρόμια της Ryanair) είναι πολύ περισσότερα από μια γεμάτη χρώμα παλιά πόλη χτισμένη γύρω από την εκθαμβωτική μεσαιωνική πλατεία της, που λέγεται Rynek.

Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Όντρα, με τα δώδεκα νησάκια του, τις 130 γέφυρες και τα καταπράσινα πάρκα στις όχθες του, είναι επίσης γνωστό για την γοτθική αρχιτεκτονική του, τα μουσικά φεστιβάλ που προσθέτουν λίγο κέφι ακόμα σε μια ήδη έντονη νυχτερινή ζωή, και την μεγάλη φοιτητική κοινότητα στην οποία χρωστά μεγάλο μέρος της ζωντάνιας του.

5. Η νυχτερινή ζωή

Μιλώντας για νυχτερινή ζωή, να κάνουμε εδώ μια παρένθεση για να πούμε πως η Πολωνία δεν έχει καμία σχέση με το στερεότυπο που θέλει τον ευρωπαϊκό βορρά ψιλοψόφιο τις μεγάλες σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Οι μεγάλες φοιτητικές κοινότητες σχεδόν σε κάθε μεγάλη και μικρότερη πόλη φροντίζουν να ζωηρεύουν τα πράγματα, γεμίζοντας αρτιστίκ μπαράκια, αντεργκράουντ στέκια και ανήσυχα λαϊβάδικα όλες τις μέρες της εβδομάδας.

6. Η καταπληκτική κουζίνα

Πάντα δεν είναι καλός λόγος να πας κάπου η τοπική κουζίνα; Ε, στην Πολωνία είναι λίγο παραπάνω: Μια από τις πιο πλούσιες κουζίνες της Ανατολικής Ευρώπης, ισορροπεί απολαυστικά τα κρέατα και τις κρεμώδεις σάλτσες του βορρά με τις επιρροές του νότου, που κληρονόμησε από την κάποτε μεγάλη εβραϊκή της κοινότητα. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικά πληθωρικό –πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα θα φας άσχημα στην Πολωνία.

7. Το Πόζναν

Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, επίσης ολοζώντανη φοιτητούπολη, με μια γλυκύτατη τεχνητή λίμνη στο κέντρο της, η οποία λέγεται Μάλτα και προσφέρεται για ανοιξιάτικα πικνίκ και ποδηλατάδες στις όχθες της.

Έχει επίσης μια πανέμορφη παλιά πόλη η οποία, όπως και αυτή της Βαρσοβίας, ξαναχτίστηκε ακριβώς όπως ήταν πριν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος την κάνει ένα σωρό συντρίμμια και αξιοθέατα που περιλαμβάνουν τον εντυπωσιακό γοτθικό καθεδρικό ναό, έναν από τους παλαιότερους της Πολωνίας, ο οποίος είναι χτισμένος επάνω στο νησάκι του ποταμού Βάρτα.

8. Το Λοτζ

Πολύς κόσμος πιστεύει πως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας είναι, αν όχι η ομορφότερη, σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα –και ίσως να μην έχει εντελώς άδικο. Το κινηματογραφικό κέντρο της χώρας με τη φαντασμαγορική αρχιτεκτονική που ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στο ιστορικό και το μοντέρνο, τα ενδιαφέροντα μουσεία, η καταπληκτική street art και το κλίμα ανάπλασης και αναζωογόνησης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια παντού στην πόλη έκαναν τον Lonely Planet να συμπεριλάβει το Λοτζ στα καλύτερα ταξίδια για το 2019.

9. Το Γκντανσκ

Εκεί που η Πολωνία ακουμπά στη Βαλτική, η πιο θαλασσινή της πόλη έχει φαντασμαγορική αρχιτεκτονική που δε θυμίζει σε τίποτα την υπόλοιπη χώρα –ούτε και καμία άλλη χώρα εδώ που τα λέμε− μια ολοζώντανη σκηνή café και μπαρ, πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και δυο ωρίτσες απόσταση από το Καλίνινγκραντ, αν θέλετε και μια γεύση από Ρωσία και δε βαριέστε να μπλέξετε με βίζες.

10. Το Άουσβιτς

Απόκοσμο ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά, το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι μάλλον το πιο φρικιαστικό αξιοθέατο του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Είναι, όμως, από τις δυσάρεστες εκείνες εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις –όχι για να μάθεις καλύτερη Ιστορία, αλλά γιατί βλέποντας την φρίκη μαθαίνεις καλύτερα να την αναγνωρίζεις, και να την πολεμάς.

 

Σε έναν κόσμο που αρχίζει να ξαναξεχειλίζει από ρατσισμό και ακροδεξιές απόψεις, είναι σημαντικό να ξέρεις γιατί το κεντρικό σύνθημα της μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι «ποτέ ξανά». Ποτέ ξανά μαζικές εκτελέσεις. Ποτέ ξανά εκατομμύρια άνθρωποι νεκροί λόγω θρησκείας ή καταγωγής. Ποτέ ξανά παιδιά που καίγονται ζωντανά. Ποτέ ξανά ανθρώπινα πειραματόζωα σε φρικιαστικά πειράματα γενετικής. Ποτέ ξανά, γενικώς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ