«Πάει γυρεύοντας» να εξοργίσει τον Τραμπ ο Ερντογάν: Δείτε τι έκανε και μπορεί να το πληρώσει ακριβά


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε σήμερα 24 Ιανουαρίου στον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», είπε ο Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Καλίν παρέθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter την ετικέτα #WeAreMADURO σε ένδειξη υποστήριξης στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Ερντογάν και ο Μαδούρο διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο στο Καράκας ο Ερντογάν εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στον Μαδούρο όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης τότε να βοηθήσει τον Μαδούρο να αντιμετωπίσει την σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα του.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη προσωρινός «πρόεδρος» ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του που διαδήλωναν στο Καράκας για να διαμαρτυρηθούν κατά της δεύτερης θητείας του Μαδούρο στην προεδρία, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Η κίνηση αυτή του αντιπολιτευόμενου Γκουαϊδό μπορεί να προκαλέσει χάος, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και ένα άλλο πρόσωπο αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και ορισμένες χώρες το αναγνωρίζουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο ειδησεογραφικό δίκτυο A Haber. «Τασσόμαστε κατά της απομόνωσης των χωρών. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα επιλυθεί ειρηνικά», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, με πρώτες την Βραζιλία και την Κολομβία, αναγνώρισαν τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό.

Η ΕΕ από την πλευρά της ζήτησε να ακουστεί η φωνή του λαού της Βενεζουέλας και ζήτησε ελεύθερες εκλογές, χωρίς να ακολουθήσει σε αυτό το στάδιο τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αντιπολιτευόμενοι και υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο κατέβηκαν χθες μαζικά στους δρόμους σε όλη τη χώρα, εν μέσω ενός ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος. Δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη σε επεισόδια που προηγήθηκαν των διαδηλώσεων, σύμφωνα με μκο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, ένα σχόλιο που προκάλεσε την οξεία απάντηση της Άγκυρας και αναζωπύρωσε τους φόβους για μια εκ νέου αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή θέματα συμπεριλαμβανομένης και «της συνεχιζόμενης συνεργασίας στη Συρία, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκινούν την αποχώρησή τους» από την περιοχή.

Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην κακομεταχειριστεί η Τουρκία τους Κούρδους και τους άλλους συμμάχους της Ουάσινγκτον στους κόλπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) «με τους οποίους πολεμήσαμε για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Τζόζεφ Ντάνφορντ πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η τουρκική προεδρία, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την εγκαθίδρυση μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, εκκαθαρισμένης από «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τι δήλωσε η Άγκυρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες «αναφέρθηκαν στην ιδέα δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας εκκαθαρισμένης από την τρομοκρατία» στη βόρεια Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμαναν επίσης ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο «οδικός χάρτης» για την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας και να μην δοθεί «καμία ευκαιρία σε στοιχεία που θέλουν να μπλοκάρουν την αμερικανική αποχώρηση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε ότι στηρίζει την απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη. Είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους και ότι στόχος της είναι να πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ