Μελομακάρονα με σοκολάτα για το γιορτινό τραπέζι


Σε 5 μέρες έχουμε Χριστούγεννα και το σπίτι μας πρέπει να μυρίσει από τα γλυκά που θα ετοιμάσουμε για τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Τα μελομακάρονα είτε στην κλασσική τους εκδοχή, είτε με επικάλυψη σοκολάτας είναι εξίσου νόστιμα. Μπορείτε, μάλιστα, να τα κάνετε μισά – μισά καθώς η βασική συνταγή παραμένει ίδια. Μην τα φοβηθείτε καθώς δεν είναι δύσκολα στην παρασκευή τους καθώς στην πραγματικότητα είναι τόσο απλά όπως τα μπισκότα. (Τούρτα με αφράτη κρέμα και φρούτα του δάσους).

Τα υλικά για τα μελομακάρονα σοκολάτα (30 τεμάχια)

Για το σιρόπι

Για τα μελομακάρονα

  • 380 ml νερό
  • 530 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 260 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα με 52% κακάο, τεμαχισμένη
  • 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • τριμμένη καρυδόψιχα

Διαδικασία παρασκευής για τα μελομακάρονα με σοκολάτα

Για το σιρόπι

  • Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  • Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το λιωμένο βούτυρο, τον χυμό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι η άχνη να λιώσει.
  • Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά σε ένα ζυμάρι με λιπαρή υφή και πολύ μαλακό.
  • Κόβουμε κομμάτια ζύμης βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μελομακάρονα.
  • Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε πιέζοντάς τα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, ώστε η μία πλευρά τους να γίνει σαγρέ.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  • Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε και, όσο είναι ακόμα καυτά, τα σιροπιάζουμε βουτώντας τα με τρυπητή κουτάλα μέσα στο κρύο σιρόπι, σε δόσεις, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σχάρα για 20 δευτερόλεπτα.

Για την επικάλυψη

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
  • Βουτάμε τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα, τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Πηγή: Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ