Κορυφαίοι δήμοι, αλλά μακριά από το άριστα


Προσφέρει ο δήμος σας καλές υπηρεσίες προς τους δημότες, οργανωμένα συσσίτια, δομές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, δημοτικά ωδεία, κοινωνικά φροντιστήρια, κέντρα διά βίου μάθησης και παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς; Αξιοποιούνται τα δημοτικά έσοδα για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα, για τον καθορισμό των οποίων οι δήμοι έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες;

Οι δημότες του Μετσόβου θα πρέπει να χαίρονται, καθώς ο δήμος τους βρέθηκε στο υψηλότερο βάθρο του δείκτη αποτελεσματικότητας των δήμων που συνέταξε πιλοτικά για πρώτη φορά φέτος το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ).

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική και στην τρίτη ο Δήμος Καλαβρύτων στην Αχαΐα. Ομως, δεν επιτρέπεται ενθουσιασμός. Η Ελλάδα έχει 325 δήμους. Με άριστα το 10, ο πρώτος δήμος –του Μετσόβου– βαθμολογείται απλώς με «καλώς», δηλαδή 6,25 μονάδες.

Για να καταδειχθεί η προβληματική κατάσταση, ενδεικτικό είναι ότι πάρα πολλοί δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα αξιολογούμενοι με διάφορα επιμέρους κριτήρια, δεν ξεπέρασαν καν τη βάση του 5 (50 στην κλίμακα του 100). Αρα, είναι κατανοητό πού βρίσκονται οι υπόλοιποι δήμοι, που είναι «χαμένοι» στην ουρά της κατάταξης.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Αθανάσιος Τσιούρας –υπεύθυνος εκπόνησής της, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής ομάδας του ΚΕΦίΜ–, ο δείκτης αποτελεσματικότητας των δήμων λαμβάνει υπόψη την επίδοση των δημοτικών αρχών σε τρία επιμέρους πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Ο δείκτης, εκτός από τη γενική κατάταξη των δήμων, τους διακρίνει με βάση την αστικότητα και το μέγεθος. Ετσι, μεταξύ των μεγάλων αστικών δήμων πρώτος κατετάγη ο Δήμος Ιωαννιτών και ακολουθούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλλιθέας. Μεταξύ των μεικτών δήμων, πρώτευσαν του Αριστοτέλη, των Καλαβρύτων και της Καλαμάτας. Στους μεγάλους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, στο βάθρο ανέβηκαν της Κεφαλονιάς, της Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία και της Σάμου, ενώ μεταξύ των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων πρώτευσαν οι Μετσόβου, Φιλιατών στη Θεσπρωτία και Ζαγορίου στον νομό Ιωαννίνων.

Φιλοδοξία του Κέντρου είναι ο δείκτης, εμπλουτιζόμενος κάθε φορά με νέα δεδομένα και πτυχές της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης των δημοτικών αρχών για τους πολίτες, με απαρχή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, έστω κι αν οι δημοτικές αρχές διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν ισχυροί γραφειοκρατικοί περιορισμοί που εμποδίζουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων.

Ενδεικτικά, ο δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ, Τάσος Αβραντίνης, υπογράμμισε το τριπλό έλλειμμα οικονομικής αυτοτέλειας, αυτονομίας και λογοδοσίας των δημοτικών αρχών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και να δίνουν τη συναίνεσή τους γι’ αυτό.

Στην παρουσίαση παρέστη και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και τέως δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αρχίσουμε επιτέλους να μετράμε και να αξιολογούμε, καθώς αυτά τα δύο αποτελούν προϋποθέσεις της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ