Τηγανητά: Μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο στις γυναίκες

Σίγουρα, τα τηγανητά φαγητά είναι πιο νόστιμα. Όλοι μας ξέρουμε βέβαια πως δεν είναι κι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει τα πολλά τηγανητά… ιδίως τηγανητό κοτόπουλο και τηγανητά ψάρια, αυξάνονουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες, κυρίως ηλικίας 50 έως 65 ετών.

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Iowa στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 107.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, από τις οποίες 31.600 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Ο επικεφαλής της μελέτης Γουέι Μπάο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία, σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητά.

Όσες έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα τηγανητών ψαριών ή θαλασσινών καθημερινά, είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών και στην αύξηση κινδύνου για θάνατο από καρκίνο.

Οι γυναίκες που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση τηγανητών έτειναν να είναι νεότερες σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένες, με χαμηλότερο εισόδημα, καπνίστριες, ασκούνταν λιγότερο και γενικότερα έτρωγαν πιο ανθυγιεινά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά τηγανητά με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια. Μετά και τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές συμβούλευσαν η κατανάλωση τηγανητών να γίνεται με μέτρο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here